1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
"Могли придумати тільки у ФСБ": експерт розповів, чим небезпечний чат-бот "Армія+" на базі Telegram
"Могли придумати тільки у ФСБ": експерт розповів, чим небезпечний чат-бот "Армія+" на базі Telegram

"Могли придумати тільки у ФСБ": експерт розповів, чим небезпечний чат-бот "Армія+" на базі Telegram

На думку Костянтина Корсуна, через чат-бот росіяни можуть ідентифікувати українських військових та їхніх близьких, а також визначати больові точки ЗСУ.

Чат-бот для військовослужбовців та їхніх сімей "Армія+" може стати джерелом витоку особистих даних військових, оскільки створений на базі месенджера Telegram, який не використовує наскрізне шифрування і зберігає повідомлення користувачів на своїх серверах. Таку думку висловив експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначає Костянтин Корсун, наскрізне шифрування сповільнює швидкість передавання даних, проте є більш безпечним. Його використовують такі месенджери як Signal, Threema, WhatsApp Viber, однак розробники Telegram зробили вибір на користь швидкості та зручності, пожертвувавши безпекою. Відповідно творці застосунку можуть бачити всі повідомлення користувачів і зберігають усі дані на своїх серверах.

Експерт також вважає, що Telegram повністю підконтрольний Росії. За його словами, оскільки дані з чат-бота "Армія+" зберігаються на серверах Telegram, противник може читати й аналізувати запити українських військових, ідентифікувати їхні особистості, визначати приналежність до військової частини, геолокацію, приблизні або точні координати. Те ж саме стосується членів сімей військових.

"Ворог тепер знатиме, хто кому дружина, брат, батько, дитина, де вони зараз перебувають, тому їх можна буде знайти, залякати, шантажувати, знищити "новічком" тощо", — стверджує автор публікації.

Костянтин Корсун наголосив, що за характером і статистикою частих запитань до чат-бота можна визначати больові точки Сил оборони України. Крім того, через офіційний чат-бот можна проводити цільові інформаційні спецоперації. За словами експерта, про згадані особливості роботи Telegram "знають усі спецслужби світу й ефективно нами користуються".

"Скажу відверто: запустити публічний чат-бот "Армія+" у Телеграмі для військових та членів їх сімей – таке могли придумати тільки у ФСБ", — заявив Костянтин Корсун.

Костянтин Корсун про чат-бот "Армія+"
Костянтин Корсун про чат-бот "Армія+"
Костянтин Корсун про чат-бот "Армія+"

Нагадаємо, в Україні запропонували створити захищений сервіс комунікацій на базі застосунку "Дія", оскільки Telegram викликає питання з точки зору безпеки.

Зі свого боку творець Telegram Павло Дуров стверджує, що чутки про вплив влади РФ на його платформу поширюють конкуренти, яким не подобається аудиторія додатка, що становить понад 900 мільйонів осіб.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины военные Армия безопасность
Источник материала
Поделиться сюжетом