Одразу троє атлетів представлять Україну на Олімпійських іграх-2024 у змаганнях з брейкінгу: хто отримав кваліфікацію
Одразу троє атлетів представлять Україну на Олімпійських іграх-2024 у змаганнях з брейкінгу: хто отримав кваліфікацію

Одразу троє атлетів представлять Україну на Олімпійських іграх-2024 у змаганнях з брейкінгу: хто отримав кваліфікацію

Напередодні в Будапешті фінішував останній кваліфікаційний турнір Olympic Qualifier Series. Під час якого, атлети з усього світу виборювали своє право представити вуличні культури на Олімпійських іграх 2024. 

За результатами турнірів з брейкінгу золоті путівки на паризьку Олімпіаду отримали бігерлз Анна Stefani Пономаренко і Катерина Kate Павленко й бібой Олег Kuzya Кузнецов. Вони увійшли у 10 найкращих бігьорлз та 8 найкращих бібоїв світу. Атлети представлятимуть Україну в боротьбі за олімпійські медалі з брейкінгу, який цього року вперше стане частиною олімпійських змагань. Підтримують Олімпійську збірну платформи Street Culture & Алгоритм дій та міністерство молоді та спорту України. 

Анна Stefani Пономаренко народилася в Харкові. Визначальним турніром для Stefani став відбірковий Red Bull BC One, у якому вона здобула перемогу. Навіть вагітність не стала для Stefani причиною збавити темп: на третьому місяці вона взяла участь у першій кваліфікації на Олімпіаду в Мадриді, а вже за чотири дні після пологів відновила регулярні тренування. Stefani успішно виступала на відбіркових турнірах до Олімпійських ігор у Парижі й паралельно виграла ще декілька престижних змагань, включно зі сріблом чемпіонату Європи. 

Катерина Kate Павленко народилася й виросла в Харкові. Перший гучний тріумф Kate за кордоном відбувся, коли їй було 18 років на словацькому Outbreak Europe, де здобула статус європейської чемпіонки. Наступні роки Kate регулярно досягала в них успіхів: брала участь у міжнародних батлах у Франції, США, тричі вигравала український турнір BREAKIDZ і ще двічі той самий Outbreak Europe, з якого все почалось. 

Олег Kuzya Кузнецов народився в Кропивницькому. Світове визнання здобув завдяки участі в чемпіонаті світу Unbreakable Bboy Championship у 2016 році. В основній фазі він переміг сильних бібоїв зі США, Росії, Швеції, а у фіналі здолав японця Issei з рахунком 3:0 – і став "брейкінг-сенсацією". Ця перемога відкрила для Kuzya нові можливості й додала ще більше впевненості. За декілька місяців він тріумфував на Outbreak Europe у Словаччині, потім – на Silverback Open у США. Далі – перші місця на батлах у Фінляндії, Італії, Нідерландах і чергові подіуми на Unbreakable й Outbreak. 

Керівником Олімпійської збірної з брекінгй став популяризатор вуличних культур і співзасновник ГО Street Culture Георгій Матюхін, відомий у світі брейкінгу як бібой Dach.А готувати атлетів до вирішальних батлів буде Денис Семенихін, відомий у брейкінг-спільноті як бібой Gimnast

Дебют брейкінгу в Парижі відбудеться в урбан-містечку на площі Згоди наприкінці Ігор – 9 і 10 серпня 2024 року. За олімпійські медалі змагатимуться 32 спортсмени (16 бібоїв і 16 бігьорлз) з усього світу. Кожну країну можуть представляти максимум чотири учасники. Судді будуть оцінювати атлетів попарно, як суперників. 

"Це історичне досягнення для українського брейкінгу. На Олімпіаді нашу країну представлять три атлети. Для них це – мрія та можливість показати себе на найвищому рівні. Відтак і завдання максимально амбітне – боротися за медалі. Впевнений, нашим бібоям та бігьорлз це під силу", – прокоментував Матюхін.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом