Річниця бунту Пригожина: британська розвідка розкрила, чим займається «Вагнер»
Річниця бунту Пригожина: британська розвідка розкрила, чим займається «Вагнер»

Річниця бунту Пригожина: британська розвідка розкрила, чим займається «Вагнер»

Рік тому, 24 червня 2023 року, покійний Євген Пригожин очолив вісім тисяч найманців групи «Вагнера» у «марші справедливості» проти вищого командування російських збройних сил, звинувачуючи його у корупції та невиконанні службових обов'язків. Про це повідомляє міністерство оборони Великої Британії у Twitter.

Як зазначається у зведенні, згодом було заарештовано кількох високопоставлених воєначальників за звинуваченням у корупції. «А ось об'єкт зневаги Пригожина, колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу, з того часу змінився», – зазначають у міноборони Британії.

Хоча Євген Пригожин загинув в авіакатастрофі 23 серпня 2023 року, його пережила група «Вагнера», якою тепер керує його син Павло Пригожин і якою командує Антон «Лотос» Єлізаров, йдеться у повідомленні.

За даними британської розвідки, група «Вагнера» відійшла з лінії фронту в Україні у травні 2023 року, її замінили нерегулярні формування чеченського та російського «добровольчого корпусу» міноборони. «Африканський корпус» міноборони Росії замінив дислокації «Вагнера» у Сирії та Лівії наприкінці 2023 та на початку 2024 року відповідно. Проте група «Вагнера» зберігає незалежні дислокації у Білорусі, Малі та Центральноафриканській Республіці.

Крім того, Пригожин став піонером у практиці вербування ув'язнених для служби в Україні. З липня 2022 року до лютого 2023 року, коли цю практику взяло на себе міністерство оборони Росії. Група «Вагнера» завербувала понад 48 тис. ув'язнених, понад 17 тисяч із яких згодом загинули у бою. З лютого 2022 року загальна кількість ув'язнених у Росії скоротилася як мінімум на 150 тисяч осіб.

«Цілком ймовірно, що більшість цих ув'язнених було звільнено в обмін на згоду воювати в Україні», – зазначили у міноборони Британії.

Попередньо, літак вразила російська ППО. Перед падінням літака очевидці чули два сильних вибухи. 

Источник материала
Поделиться сюжетом