Схожа на піранью. В Амазонці знайшли рибу з "людськими зубами" та "Оком Саурона"
Схожа на піранью. В Амазонці знайшли рибу з "людськими зубами" та "Оком Саурона"

Схожа на піранью. В Амазонці знайшли рибу з "людськими зубами" та "Оком Саурона"

Науковці з Британського музею природної історії зробили унікальне відкриття. В басейні річки Амазонки виявили новий вид риб з зубами, схожими на людські, та оком на спині, яке нагадує око темного лорда Саурона з культового фільму "Володар перснів".

Новий вид риб, який понад 200 років маскувався під піраній, вирізняється яскраво-помаранчевим і чорним забарвленням, а також вегетаріанським способом життя. Тож новознайдена риба далеко не така страшна, як її зловісна назва, пише Livescience.

Британські вчені назвали новий вид риб Myloplus sauron з характерним маркуванням "Око Саурона". "Як тільки ми почули запропоновану назву для цього виду, стало зрозуміло, що вона є досконалою. Вигляд піраньї цього виду дійсно нагадує око Саурона завдяки червоним плавцям і помаранчевим плямам на тілі", – прокоментував старший куратор Лондонського музею Руперт Коллінз.

Нещодавно ідентифікований вид, Myloplus sauron, є паку – близьким родичем піраній, яких часто плутають із культовою прісноводною рибою. Дослідники виявили M. sauron під час вивчення майже ідентичного виду M. schomburgkii, який вперше був виявлений в Амазонці в 1841 році, але з того часу на нього вчені майже не звертали уваги.

Пакус і піраньї, які належать до родини Serrasalmidae, часто вважаються агресивними, кровожерливими хижаками. Але більшість представників обох груп насправді всеїдні та віддають перевагу переважно рослинній дієті. Більшість пакусів, наприклад, мають сплощені зуби, схожі на людські, які допомагають їм їсти рослини, а не розривати плоть.

Попри схожість між видами паку, дослідники не впевнені, наскільки тісно пов’язані ці риби. Цілком можливо, що всі вони могли походити від єдиного предка. Але також можливо, що вони є далекими родичами та всі еволюціонували, щоб виглядати однаково і збільшити шанси вижити в їхньому середовищі.

Науковці підкреслюють, що Myloplus sauron збагачує біорізноманіття Амазонки. Цей вид зустрічається тільки в басейні річки Шингу, де мешкає понад 600 видів риб, зокрема 70 нововідкритих.

Дослідники зауважують, що близько 42% видів риб в Амазонці ще не вивчені. А це підкреслює необхідність подальших ретельних досліджень цієї дивовижної екосистеми.

Раніше OBOZ.UA писав, що у Монтані виявили новий вид динозаврів із великими рогами, схожими на леза.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом