У Харкові викрито схему багатомільйонних розкрадань коштів одного з провідних вишів
У Харкові викрито схему багатомільйонних розкрадань коштів одного з провідних вишів

У Харкові викрито схему багатомільйонних розкрадань коштів одного з провідних вишів

За процесуального керівництва Київської окружної прокуратури м. Харкова повідомлено про підозру трьом чоловікам за фактами заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб, у великих і особливо великих розмірах та в умовах воєнного стану (ч. ч. 4, 5 ст. 191 КК України).

За даними слідства, станом на 2012 рік проректор з науково–педагогічної роботи одного з університетів у Харкові підтримував товариські стосунки з директором місцевої фірми, яка тривалий час виконувала підрядні ремонтні роботи цього вишу.

Разом вони вирішили організувати схему заволодіння бюджетними коштами навчального закладу. Посадовець університету запропонував директору компанії підібрати на посади фіктивних робітників вишу, які не повинні були знаходитись на робочих місцях та виконувати інструкції відповідно до займаних посад.

Очільник фірми погодився на це та залучив до плану виконроба, який допомогав підшукувати «працівників».

З 2012 по 2023 роки на роботу до університету було прийнято 9 осіб на посади робітників з обслуговування приміщень, серед яких були родичі і знайомі організаторів протиправної оборудки.

«Мертві души» не знаходились на робочих місцях та не виконували функціональні обов’язки, однак щомісячно їм нараховували заробітну плату та премії.

У подальшому фігуранти знімали нараховані суми із зарплатних банківських карток фіктивних робітників вишу та привласнювали ці гроші.

Загальна сума необґрунтовано нарахованих та виплачених заробітних плат та премій становить майже 14,3 млн гривень.

За період «оборудки» у головного фігуранта декілька разів змінювались посади в університеті. З 2012 по 2018 рік він був проректором з науково – педагогічної роботи, з 2018 по 2023 роки — ректором, а з травня 2023 року його призначено на посаду Першого проректора вишу. Наразі за принципової позиції сторони обвинувачення суд відсторонив його від займаної посади.

Досудове розслідування проводить СВ Харківського РУП №1 ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу співробітників Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Харківська обласна прокуратура

Tweet
Источник материала
Поделиться сюжетом