У Нацбанку бачать потенціал для зниження облікової ставки
У Нацбанку бачать потенціал для зниження облікової ставки

У Нацбанку бачать потенціал для зниження облікової ставки

Частина членів Комітету з монетарної політики Національного банку вважають, що потенціал для зниження облікової ставки зберігається.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Національного банку за результатами дискусії членів Комітету з монетарної політики.

"Семеро учасників дискусії вважають, що потенціал для зниження облікової ставки зберігається. На їхню думку, ризики для прогнозу інфляції є достатньо збалансованими. Також є підстави очікувати отримання достатніх обсягів зовнішнього фінансування як на цей, так і на наступний роки. Ураховуючи це, вони вважають, що НБУ матиме можливість знизити облікову ставку щонайменше до 12–12,5% до кінця поточного року", - йдеться у повідомленні.

Натомість четверо учасників дискусії вважають, що потенціал зниження облікової ставки в цьому році практично вичерпано. На їхню думку, баланс ризиків для інфляційної динаміки дещо зміщений вгору, зокрема враховуючи значні бюджетні потреби, очікувані ефекти перенесення від послаблення курсу гривні та ймовірне погіршення очікувань через пришвидшення інфляції. Ці члени КМП вважають, що з високою ймовірністю облікова ставка зберігатиметься на рівні 13% щонайменше до кінця року.

Як повідомлялося, правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% із 14 червня 2024 року.

Фото: НБУ

Теги по теме
Нацбанк
Источник материала
Поделиться сюжетом