Виявився найдовшим у Європі: чеські археологи знайшли курган віком 5300 років
Виявився найдовшим у Європі: чеські археологи знайшли курган віком 5300 років

Виявився найдовшим у Європі: чеські археологи знайшли курган віком 5300 років

Дослідники натрапили на стародавній курган, який виявився найдовшим зі знайдених у Європі. Всередині вчені знайшли поховання, які датуються періодом культури лійчастого посуду.

У Східній Чехії команда археологів виявила найдовший неолітичний курган у Європі. Відкриття зробили в червні, під час планових дорожніх робіт у районі Градець-Кралове, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Розкопаний курган біля села Догаліце простягається приблизно на 190 метрів у довжину і має ширину до 15 метрів. Довгий курган належить до культури лійчастого посуду (3800-3350 рр. до н. е.), періоду, який відзначився появою подібних поховальних комплексів.

Фото: Department of Archaeology at the University of Hradec Králové

Хоча надземна структура кургану втрачена через сільськогосподарську діяльність протягом століть, археологам вдалося розкопати його вхід, який залишається ідентифікованим через збережену яму і канаву.

Усередині команда знайшла два центральних поховання, які, як вважають, належать важливим особам, для яких створили курган, а також 28 додаткових могил. Ці поховання, яким, за оцінками, понад 5300 років, пройдуть подальший лабораторний аналіз для точного датування.

За словами археологів, два центральних поховання мали унікальні особливості: перше включало внутрішню конструкцію ями з водостоками та отворами для стовпів, а також керамічну посудину для жертвоприношень. Друге поховання не мало внутрішньої структури, але мало тіло, покладене на лівому боці.

Важливо Змінює уявлення про міграцію кельтів: археологи знайшли ритуальне озеро в Польщі

Команда також виявила різні поховальні предмети, такі як фрагменти кераміки, крем'яні наконечники стріл і лезо, що вказують на тогочасні практики поховання. Знайдені артефакти схожі до подібних знахідок в Чехії та Польщі та надають цінну інформацію про давні культурні практики регіону.

Раніше Фокус писав про гостроцікаві подробиці древньої настільної гри, які виявили дослідники.

А також про те, для кого споруджували найбільші кургани. Завдяки дослідженню цього питання, вчені хочуть дізнатися, як саме з'явилася соціальна нерівність.

Источник материала
Поделиться сюжетом