"Визволителі" вивозять до Ростова викрадених на окупованому Донбасі чоловіків: де і навіщо проводять облави
"Визволителі" вивозять до Ростова викрадених на окупованому Донбасі чоловіків: де і навіщо проводять облави

"Визволителі" вивозять до Ростова викрадених на окупованому Донбасі чоловіків: де і навіщо проводять облави

На окупованій території України російські окупанти активізували пошук тих, хто відмовився воювати на боці країни-агресора. Днями стало відомо про викрадення кадировцями просто на КПП "Успенка" двох хлопців із Донецька. Однак це лише верхівка айсберга – у регіоні зараз проходять справжні облави.

Докладніше про ситуацію – у матеріалі OBOZ.UA.

Викрадення на КПП

У лютому 2022 року, на самому початку повномасштабної війни, жителі окупованої частини Донецької області Данило Ячменєв та Сергій Савана опинилися мимоволі серед російських окупантів. Тоді в "ДНР" повним ходом йшла насильна мобілізація і двадцятирічних хлопців фактично викрали на вулиці та відправили до військової частини 08801 (1-ша окрема мотострілецька Слов'янська бригада) – причому спочатку до Шалі (Чечня).

А у вересні того самого року, ще до "приєднання" окупованої частини України до Росії, хлопці повернулися додому. Зараз матері Ячменєва та Савани б'ють на сполох через викрадення їхніх синів на КПП "Успенка" – це пункт пропуску на кордоні з Ростовською областю РФ.

"Мого сина викрали люди у військовій формі та відправили до військової частини 71718, 70 полк, без будь-яких документів, без підписання контракту. Незабаром мій син опинився на передовій у Роботиному. І з 7 травня 2024 року не виходить на зв'язок. Прошу міноборони і слідчі органи звернути особливу увагу на свавілля, яке у нас відбувається", – говорить на відео, яке виклали у місцевих пабліках, мати Ячменєва.

Аналогічне звернення записала і мати Сергія Савани, яка є інвалідом другої групи, і це її єдина дитина.

Дві жінки, намагаючись домогтися повернення синів, їздили і до Москви на прийом до голови слідчого комітету РФ Олександра Бастрикіна, який їм пообіцяв "взяти справу на контроль". Але у позитивному результаті не впевнений ніхто. Тим більше, існує велика ймовірність, що двоє донеччан уже загинули на фронті.

За інформацією джерел OBOZ.UA на окупованій території, викрадення двох хлопців було пов'язане з тим, що їх вважають тими, хто самовільно залишили частину (СЗЧ) ще в 2022 році.

Ніхто не дивиться, що їх фактично змусили служити, проте вони навіть не були оформлені – це звичайна практика окупантів. Того року хапали всіх підряд за принципом "ти мужик – значить йдеш воювати". А хворий він чи ні, може, багатодітний батько – це вже зайве. Хто міг – втікав. Розраховували на те, що їх ніхто не шукатиме. Довгий час так і було. Однак у 2024 році, коли на окупованій території Донбасу почали приводити все у відповідність до російського законодавства, почались і облави на дезертирів та СЗЧ", – повідомив наш співрозмовник.

На його думку, найімовірніше, хтось впізнав Ячменєва та Савану під час перетину кордону: "Вони не вперше їздили у справах до Росії, причому через ту саму "Успенку", проте затримали їх лише навесні. Кажуть, що їх "прийняли" кадировці", – додав наш співрозмовник.

Але не варто думати, що це поодинокий випадок.

Рейди в окупації

З весни 2024 року на окупованих територіях справді почастішали випадки насильницького відправлення на фронт – переважно у Луганській та Донецькій областях. Здебільшого це "відмовники", які намагалися уникнути служби в російських окупаційних військах, або ті, хто там вже побував і втік.

"Днями затримали двох братів на Заперевальній (Будьоннівський район Донецька. – Ред.), які дізналися, що їх розшукують, і довго ховалися у друзів. Проте вони чомусь вирішили пізно увечері проскочити до себе додому. І, зважаючи на все, їх здав хтось із сусідів. Де вони зараз – невідомо", – розповіло наше джерело.

Чимало таких випадків і в Горлівці, і в Макіївці. Не лише містами, але й по селах окупованої частини Донбасу зараз їздять "бригади", які займаються пошуком втікачів.

А їхнім родичам дзвонять із "комендатури", переконують умовити здатися, а іноді за гроші пропонують "вирішити питання". Проте, стверджує наше джерело в окупації, нічим добрим це не закінчується.

"Тут переважує не жадібність, а страх. Є план розшуку втікачів, не виконаєш – то вже тебе з теплого кабінету відправлять на передову. Тож обіцянкам вірити не можна", – поділився він.

Також він стверджує, що мешканців окупованої частини Донецької області, які втекли ще в 2022 році з "незрозумілої армії", переважно вивозять до Ростова. Там їх "обробляють", вони складають присягу, а потім уже разом із російськими "мобіками" вирушають на фронт. І єдиний варіант не воювати проти українців – це розсудливо здатись у полон.

Источник материала
Поделиться сюжетом