Євросоюз офіційно розпочав переговори про вступ Молдови до блоку
Євросоюз офіційно розпочав переговори про вступ Молдови до блоку

Євросоюз офіційно розпочав переговори про вступ Молдови до блоку

У Люксембурзі 25 червня пройшла перша Міжурядова конференція щодо вступу Молдови до ЄС, яка офіційно відкрила процес переговорів про її членство.

Про це повідомляється на сайті Європейської ради, передає Укрінформ.

Делегацію ЄС очолювала міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб, яку супроводжував єврокомісар з питань розширення й сусідства Олівер Варгеї. На чолі молдовської делегації був прем'єр-міністр Дорін Речан.

«Вітаємо Молдову з проходженням кардинальної віхи на шляху до вступу в ЄС. Початок переговорів про вступ лише через два роки після надання статусу кандидата є свідченням рішучості Молдови у виконанні порядку денного реформ ЄС. Відкриваючи цю нову главу в наших відносинах, важливо продовжувати старанно докладати зусиль з реформування. Майбутнє Молдови та її громадян - в Європейському Союзі», - сказала Лябіб.

ЄС також підтвердив рішуче засудження агресивної війни Росії проти України і заявив про готовність продовжувати надавати всю необхідну підтримку Молдові та її народу у вирішенні проблем, пов'язаних з війною, а також зміцнювати стійкість, безпеку і стабільність країни у контексті гібридних дій Росії.

ЄС запропонував ЄК продовжити оцінку стану готовності Молдови до початку переговорів у конкретних сферах і визначити питання, які, найімовірніше, виникнуть під час переговорів.

«Очікується, що як майбутній член ЄС Молдова продовжуватиме дотримуватися цінностей, названих у статті 2 Договору про Європейський Союз, а саме: поваги до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенства права та поваги до прав людини, в тому числі прав осіб, що належать до меншин», - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, перед цим у Люксембурзі відкрилася Міжурядова конференція Україна-ЄС, де офіційно оголосили про початок переговорів про вступ країни до Євросоюзу.

21 червня Рада ЄС схвалила переговорні рамки для України і Молдови, що відкрило шлях до початку переговорів 25 червня в Люксембурзі.

Європейська комісія усно підтвердила 7 червня, що Україна і Молдова здійснили всі необхідні кроки для початку переговорів про вступ до ЄС, викладених у листопадовому звіті про розширення ЄС.

Теги по теме
Евросоюз Молдова
Источник материала
Поделиться сюжетом