Китайська космічна ракета, що впала на село, вибухнула смертельними хімікатами
Китайська космічна ракета, що впала на село, вибухнула смертельними хімікатами

Китайська космічна ракета, що впала на село, вибухнула смертельними хімікатами

Викинуті хімічні речовини вважаються смертельно небезпечними для людей.

Після успішного запуску в космос ракети-носія Чанчжен-2С, який відбувся 22 червня, прискорювач першої ступені ракети впав і вибухнув поруч із селом на південному заході Китаю. Під час падіння ракети в небі було видно темно-жовту хмару диму. Експерти кажуть, що ці хімікати, які вирвалися з уламка ракети є дуже токсичними і можуть бути смертельними для людей, пише Gizmodo.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Ракета-носій Чанчжен-2С успішно відправила на орбіту космічний апарат для вивчення гамма-сплесків, створений спільними зусиллями вчених Китаю і Франції. Але незабаром після запуску, як передбачається, прискорювач першого ступеня космічної ракети впав поруч із селом на південному заході Китаю. У соціальних мережах з'явилося багато відеороликів, на яких зафіксована ця подія, що, природно, дуже налякала місцевих жителів. На відео видно безконтрольне падіння хмари ракети і водночас у небі видно хмару жовтого диму, що виходить із прискорювача, який падає.

У соціальних мережах з'явилося багато відеороликів, на яких зафіксована ця подія, що, звісно, дуже налякала місцевих жителів...
Фото: Скриншот

Китайська влада не повідомила, чи є постраждалі люди, а також невідомо, чи була заподіяна якась матеріальна шкода. Завдяки відеороликам видно, що з прискорювача ракети стався викид палива і, судячи з кольору, це, найімовірніше, тетраоксид азоту.

За словами американського астрофізика Джонатана Макдауелла, ця хімічна речовина є сильним окислювачем, який використовують у ракетних двигунах. Але вона є дуже токсичною і може бути смертельною для людини.

Такий окислювач для ракетного палива почали використовувати ще в 50-х роках у колишньому СРСР і США. За словами Макдавелла, згодом його стали використовувати набагато рідше через велику токсичність. У разі потрапляння на шкіру, в очі або дихальну систему він може зруйнувати тканини людини, а при вдиханні через легені може призвести в крайніх випадках до смерті.

"Це досить страшно, але саме так китайці ведуть справи. У них інший рівень прийнятного суспільного ризику", — каже Макдавелл.

У більшості країн космодроми розташовані далеко від населених пунктів і безлюдних районах або ж у прибережних районах, щоб перші ступені ракет могли контрольовано падати в океан. Але в Китаї три космодроми, зокрема й Січан, з якого було запущено ракету Чанчжен-2С, розташовані всередині країни. Тому уламки ракет зазвичай падають поруч із населеними пунктами, як це сталося нещодавно. Хоча в Китаї є ще один космодром, Веньчан, розташований на острові Хайнань у Південно-Китайському морі.

Відомо, що в китайських ракетах-носіях наступного покоління використовуватимуть гас і рідкий водень, таким чином відмовившись від токсичного палива. Але досі в Китаї ракети з такими речовинами все ще запускають у космос.

За словами Макдауелла, ймовірно, в найближчі 10 років Китай припинить використання старих ракет. Але поки що, запуски таких небезпечних для людей ракет відбуваються приблизно раз на тиждень.

Як уже писав Фокус, астронавти NASA не змогли вийти у відкритий космос з МКС. Уже вдруге астронавти не змогли покинути межі Міжнародної космічної станції в червні. При цьому проблема практично схожа — щось не так із 40-річними скафандрами.

Також Фокус писав про те, що величезна чорна діра розганяє газ до 58 млн км/год і перебудовує галактику. Астрономи знайшли вагомі докази того, що центральні надмасивні чорні діри мають значний вплив на свої галактики.

Теги по теме
ДТП Космос ракета
Источник материала
Поделиться сюжетом