1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Кого можуть мобілізувати в Україні з 1 липня: детальне роз'яснення
Кого можуть мобілізувати в Україні з 1 липня: детальне роз'яснення

Кого можуть мобілізувати в Україні з 1 липня: детальне роз'яснення

З 1 липня повістки можуть отримувати військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років, які відповідають вимогам за станом здоров'я та не мають підстав для відстрочки від служби. Однак чоловіків віком до 25 років можуть мобілізувати до війська за власним бажанням.

Зазначимо також, що відповідно до нового закону про мобілізацію, всі військовозобов'язані повинні до 16 липня оновити свої військово-облікові дані. Детальніше про те, кого можуть мобілізувати в Україні  у липні, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Попри значні втрати серед окупантів, з української сторони також є потреба в поповненні резервів. Військове керівництво країни зазначає, що для доукомплектації армії насамперед потрібні люди з бойовим досвідом. Проте в ЗСУ необхідні й фахівці з інших сфер: водії, IT-спеціалісти, зв'язківці, оскільки мобілізація здійснюється не лише для бойових дій. Одним із можливих напрямків служби у таких випадках є робота у штабі. Тому армія потребує професіоналів з різних спеціальностей.

Отже, мобілізації підлягають такі групи військовозобов'язаних:

  • Чоловіки віком від 18 до 60 років, які є придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану і мають військовий досвід.
  • Чоловіки віком від 25 до 60 років, які є придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану і не мають військового досвіду (вони повинні протягом дев'яти місяців повторно пройти військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус "придатний" чи "непридатний").
  • Чоловіки віком від 18 до 60 років, які були зняті або виключені з військового обліку, але визнані придатними або обмежено придатними за станом здоров'я під час воєнного стану на підставі рішення ВЛК (вони також повинні протягом дев'яти місяців повторно пройти військово-лікарську комісію до 4 лютого 2025 року, щоб отримати статус "придатний" чи "непридатний").

Граничний вік для мобілізації залишається незмінним і не стосується чоловіків, які досягли 60-річного віку.

Також добровільно вступити на військову службу можуть:

  • Жінки віком до 60 років, які придатні за станом здоров’я.
  • Призовники віком від 18 до 27 років (від 25 років згідно з новим законом), які раніше не виконували строкову службу – на службу за контрактом.
  • Люди з інвалідністю та ті, хто отримав право на відстрочку від мобілізації.

У деяких випадках мобілізації можуть підлягати чоловіки віком від 18 до 25 років, зокрема якщо вони:

  • Офіцери запасу.
  • Особи, які пройшли строкову військову службу.
  • Пройшли військову службу в інших країнах до набуття громадянства України.

Чоловіки віком від 18 до 25 років, які не підпадають під зазначені категорії, можуть  призватися до армії добровільно, уклавши контракт на проходження служби. 

У Міністерстві оборони також підкреслили, що жінки, які перебувають на військовому обліку, зокрема жінки-медики,  можуть бути призвані до ЗСУ або залучені для виконання оборонних робіт під час воєнного часу лише за їх власним бажанням.

Також  чоловіки, які мають відстрочку від мобілізації, можуть добровільно вступити до ЗСУ, але служба для них буде можлива лише поза місцем проживання.

Раніше OBOZ.UA повідомляв, хто з чоловіків має право на відстрочку з 1 липня. Після набуття  чинності нового закону про мобілізацію,  право на неї втратили деякі студенти, а також боржники за аліментами.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні діє система економічного бронювання робітників, покликана вивести з тіні сектор нелегального "бронювання". Так українці зможуть на законних підставах отримати відстрочку і їм не доведеться давати хабаря.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом