Зброя української перемоги: 105 мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye
Зброя української перемоги: 105 мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye

Зброя української перемоги: 105 мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye

Україна отримала найновішу американську САУ 2-CT Hawkeye, яка тільки-но проходить тестування в армії США. Сьогодні все про цю самохідну 105-мм гаубицю.

Відомо, що поставка відбулась ще у квітні 2024 року, але дотепер це залишалось у таємниці, про що повідомив директор програми AM General Майк Еванс. Наразі ми не знаємо, скільки саме САУ 2-CT Hawkeye отримали Збройні сили України і чи будуть додаткові постаки цієї легкої самохідної 105-мм гаубиці.

Ми вирішили більш детально розібратися, що собою являє новинка компанії AM General. У цій статті будемо раді поділитися інформацією.

Чим цікаві САУ 2-CT Hawkeye?

2-CT Hawkeye — це легка мобільна збройна система (MWS), розроблена AM General у співпраці з Mandus Group. Вона інтегрує 105-мм гармату M20 на борту платформи M1152A1 HMMWV (Humvee).

Самохідна 105-мм гаубиця призначена для знешкодження і ураження сухопутних військ і фортифікаційних споруд як прямою, так і непрямою наводкою.

Гаубиці “Соколине Око” знаходяться на озброєнні ЗС США, але  зараз тільки проходять тестування. AM General представив Hawkeye MWS на базі Humvee на оборонній виставці AUSA 2016. Гаубиця також була представлена ​​на Міжнародній оборонній виставці та конференції (IDEX) в Абу-Дабі у лютому 2019 року.

Національна гвардія Іллінойсу розгорнула системи 2-CT Hawkeye під час імітаційних навчань, проведених у таборі Грейлінг у липні 2019 року. Тоді у рамках навчань “Північний удар 19”, що проходили на півночі штату Мічиган, війська Національної гвардії США провели випробування нової легкої 105-мм гаубиці Hawkeye зі зниженою віддачею на шасі багатоцільового армійського позашляховика Humvee. Гаубічна система 2-CT Hawkeye, як і раніше, вважається експериментальною, хоча вперше була представлена ​​ще в 2011 році. Загалом у навчаннях, що проводилися з 22 липня по 2 серпня 2019 року, брали участь близько 5 тисяч військовослужбовців Національної гвардії, а також військовослужбовці країн-союзників США: Великобританії, Нідерландів, Болгарії, Латвії, Естонії та Йорданії.

Концептуальні особливості САУ 2-CT Hawkeye

Відомо, що 105-мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye на шасі повнопривідного автомобіля Humvee задовольняє запити не лише американських військових, а й відповідає вимогам іноземних замовників до подібних артилерійських систем. З упевненістю можна сказати, що на сьогоднішній день це унікальна можливість отримати самохідну гаубицю за доступною ціною. При цьому артилерійська установка може використовуватися експедиційними силами та високомобільними підрозділами. Артилерійська установка задовольняє концепцію вогневої підтримки повітряно-десантних та повітряно-штурмових підрозділів. Дана артилерійська система ідеально підходить для озброєнь підрозділів легкої піхоти, роль яких у США останнім часом виконують 101-а повітряно-штурмова та 82-а повітряно-десантна дивізії.

Ця самохідна артилерійська система ідеально підходить під концепцію артилерійського рейду, який відпрацьовується польовою артилерією перелічених вище дивізій вже понад півстоліття. Основною ударною силою під час такої операції є польова артилерія, при цьому залучатися для атаки можуть дуже обмежені сили – взвод або батарея. Цього достатньо для досягнення більшості тактичних чи оперативних цілей. При цьому самохідна артилерійська установка зі 105-мм озброєнням на шасі Humvee забезпечує швидке переміщення артилерійських засобів до необхідних позицій як власним ходом, так і повітрям. Основним критерієм ефективності тут виступає не потужність 105-мм боєприпасів чи максимальна дальність стрільби, а хороша скорострільність у поєднанні з високою мобільністю артилерійських установок, здатних провести швидкий вогневий наліт та швидко покинути вогневі позиції.

105-мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye на базі шасі відмінно зарекомендованого в армії позашляховика Humvee істотно підвищує рівень мобільності та вогневої ефективності легких піхотних підрозділів. При цьому зростає і живучість установки –  завдяки можливості оперативно змінювати своє місцезнаходження та маневрувати. Ця артилерійська система особливо підходить для проведення повітрянодесантних операцій. При цьому можливе як перевезення системи вертольотами або транспортною авіацією і десантування посадковим способом, так і десантування парашутним способом. Артилерійська установка Hawkey суттєво підвищує бойову міць та готовність десантних підрозділів, забезпечуючи їх ефективним артилерійським інструментом вогневої підтримки, який готовий до бою практично одразу після десантування. Завдяки універсальному 105-мм калібру та використанню перевіреного часом шасі максимально спрощуються логістичні операції з використання та обслуговування артилерійської установки у військах. При цьому установку можуть легко освоїти бійці з артилерійськими навичками, які вже у них є, тривалого навчання не потрібно.

Самохідна 105-мм гаубічна система Hawkeye на платформі багатоцільового армійського позашляховика відрізняється наявністю технології зниженої віддачі (м’яка віддача, soft recoil). Ця технологія використовується для зниження сили віддачі гаубиці під час стрільби. Суть технології полягає в тому, що снаряду, що відкочується, надається зустрічне прискорення безпосередньо перед займанням порохового заряду. Завдяки цьому енергію віддачі можна зменшити приблизно на 50%. У свою чергу, це веде до зниження навантаження на лафет гармати через цапфи, дозволяючи розробникам істотно скоротити вагу артилерійської системи у порівнянні зі звичайними варіантами гаубиць того ж калібру, що буксируються, але з повним відкатом стволу.

Об’єднання 105-мм артилерійської системи зі зниженою віддачею з легендарним, перевіреним часом та надійним шасі Humvee стало запорукою створення динамічної артилерійської платформи, яка дозволяє швидко зайняти необхідні артилерійські позиції та так само швидко їх залишити у разі потреби. Американська самохідна артилерійська система підвищує бойові можливості підрозділів легкої піхоти та їхню тактичну гнучкість. При цьому важливо, що розрахунок такої установки вдвічі менший, ніж у наявних у американських військових традиційних 105-мм артилерійських систем, що буксируються.

Компактний дизайн 2-CT Hawkeye

Бойова маса самохідної установки Hawkeye на шасі Humvee не перевищує 4,4 т. Довжина установки близько 5 м, ширина – 2,4 м, висота у похідному положенні – 2,3 м. При цьому знижена віддача, яка є однією з основних особливостей 105-мм гаубиці Hawkeye, дозволяє розмістити артилерійську систему на різних шасі.

Раніше компанія Mandus представляла варіант розміщення гаубиці на шасі легкого тактичного транспортного засобу Mack Sherpa з броньованою кабіною. Також можлива установка на шасі традиційних комерційних пікапів, наприклад, на шасі Ford F250. Завдяки невеликій масі самохідна установка може бути піднята у повітря важким транспортним вертольотом CH-47 Chinook (транспортування на стропах) і легко поміщається у військово-транспортний літак середньої дальності C-130 Hercules.

Компактний дизайн Hawkeye полегшує логістику, а система озброєння потребує менших витрат на технічне обслуговування, оскільки її критичні компоненти або вузли можна, за необхідності, замінити на рівні підрозділу.

Двигун і мобільність

Платформа HMMWV оснащена дизельним двигуном V8 об’ємом 6,5 л з турбонаддувом, який розвиває вихідну потужність 190 к.с. (142 кВт) при 3400 об/хв. Двигун поєднується з чотириступінчастою автоматичною коробкою передач GTP.

Автомобіль розвиває максимальну швидкість 113 км/год, а запас ходу становить понад 400 км. Він забезпечує чудову мобільність по бездоріжжю на різних типах місцевості для підтримки кількох вогневих задач. Автомобіль Humvee може долати ухили 40% і бічні схили 30%. Кути наближення і вильоту снарядів становлять 48° і 39° відповідно.

Автомобіль може долати вертикальні перешкоди висотою до 0,3 м, траншеї шириною до 0,5 м і броди глибиною до 0,76 м (з підготовкою до 1,52 м). При цьому завдяки штатному повному приводу (4×4) в сукупності зі 190-сильним дизельним двигуном автомобіль забезпечує установці хорошу прохідність по більшості типів місцевості.

Озброєння

Легка 105-мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye з технологією зниженої віддачі побудована на базі стандартної американської гаубиці M102. Довжина ствола нової гаубиці також становить 27 калібрів, але за бажанням замовників це значення може бути збільшено. Дальність стрільби нової артилерійської системи обмежена 11,6 км при використанні стандартних боєприпасів та 19,5 км при використанні 105-мм активно-реактивних снарядів.

Варто зазначити, що для стрільби може використовуватися вся номенклатура 105-мм боєприпасів, які на даний час знаходяться на озброєнні американської армії, у тому числі, осколково-фугасні снаряди, димові, освітлювальні, касетні з готовими уражаючими елементами тощо.

Вражає максимальна скорострільність установки, яка складає 10-12 пострілів на хвилину. Маючи високу скорострільність, артилерійська установка на шасі багатоцільового американського позашляхового автомобіля Humvee (HMMWV) ідеально підходить для реалізації концепції “стріляй та біжи”. Тобто, випустивши по противнику кілька снарядів, установка може дуже швидко знятися з місця і змінити позицію. Це дозволить уникати удару у відповідь з боку противника. Саме завдяки цьому мобільна версія легкої американської 105-мм гаубиці набагато практичніша за буксировані варіанти гаубиць M102 і M119. Ще однією важливою відмінністю є зменшення розрахунку установки до 4 осіб, при цьому в екстрених випадках обслуговувати 105-мм гаубицю Hawkeye зможуть лише два бійці. Розміщення на відкритій платформі забезпечує легке наведення гармати по горизонталі на 360°. При цьому кути вертикального наведення зброї становлять від -5° до +72°. Все це у сукупності робить нову артилерійську установку відмінною альтернативою стандартним 105-мм артилерійським системам, що буксируються, які наразі знаходяться на озброєнні американської армії.

Система управління вогнем

Цифрова система управління вогнем гаубиці 2-CT Hawkeye включає: інерціальну навігаційну систему LN-270 (INS) від Northrop Grumman, радар MVR-700C, камеру прямого наведення вогню DFS-02 від Sekai Electronics, GPS-антену S67-1575-76 від Sensor Systems і блок індикації навідника (GDU) DK10.

Самохідна артилерійська установка також оснащена оптичним блоком керування вогнем з кріпленням телескопа M187A1, на якому також встановлено панорамний телескоп M137A2.

Технічні характеристики 2-CT Hawkeye

  • Вага: 4,4 т
  • Довжина: 5 м
  • Ширина: 2,4 м
  • Висота: 2,3 м
  • Екіпаж: 4 особи
  • Озброєння: одна гармата калібру 105 мм
  • Час розгортання: до 2 хв
  • Двигун: V8, 6,5-літровий дизель з турбонаддувом
  • Запас ходу: 400 км
  • Швидкість: 113 км/год
  • Дальність стрільби: від 11,6 до 19,5 км.

Звичайно, інформація про те, що США дійсно передали 105-мм самохідні гаубиці 2-CT Hawkeye Україні, ще не підтверджена офіційно. Тому можемо тільки гадати, чи САУ вже є на передовій. Так чи інакше, це значне підсилення артилерійських підрозділів ЗСУ. Завдяки своїй скорострільності і мобільності 105-мм самохідна гаубиця 2-CT Hawkeye може накоїти багато шкоди російським підрозділам. Вона може стати своєрідним джокером під час артилерійських дуелей, які часто трапляються на лінії бойового зіткнення. Одне вже зараз з упевненістю можна сказати – партнери довіряють Україні та її Збройним силам. Це означає, що наші захисники й надалі отримуватимуть новітні системи озброєння.

В Україні зараз зібраний парк з найрізноманітніших самохідних установок – AHS Krab, Caesar, Zuzana, AS90, M109, М119, L119, М777, FH-70, TRF-1, САУ PzH 2000. Впевнений, що новітня американська САУ 2-CT Hawkeye вдало впишеться в це шановне товариство, бо не вимагає специфічних боєприпасів і може використовувати всі види 105-мм снарядів.

Поява сучасних самохідних артилерійських установок є хорошим придбанням для ЗСУ. У росіян обмежені можливості з ними боротись, а це вже дає перевагу українським захисникам. Наші хлопці вміло дають по зубах загарбникам, знищуючи їх позиції, командні пункти, танки та броньовані машини.

Ми вже з нетерпінням чекаємо на нашу Перемогу. А вона обов’язково прийде, бо зло має бути покаране. Все буде Україна! Слава Україні! Смерть ворогам!

Источник материала
Поделиться сюжетом