Через погодні умови врожай зернових на Донеччині буде меншим на 30% – ОВА
Через погодні умови врожай зернових на Донеччині буде меншим на 30% – ОВА

Через погодні умови врожай зернових на Донеччині буде меншим на 30% – ОВА

На Донеччині через весняну посуху і травневі заморозки аграрії очікують зниження врожаю зернових мінімум на 30% порівняно з торішніми показниками.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА Артем Чаган.

«На розвиток більшості посівів озимих та ярих зернових культур, а також озимого ріпаку на зерно у нас на Донеччині значно вплинули несприятливі погодні умови – весняна посуха і травневі заморозки», – сказав Чаган.

Він нагадав, що протягом березня – травня на деяких територіях області зовсім не було опадів, а подекуди випало лише 30-35% від норми. Внаслідок такої аномальної погоди продуктивність сільськогосподарських культур значно зменшилась.

«Так, за прогнозом, урожайність озимої пшениці в господарствах області очікується на рівні 25-30 ц/га, що становить від 57% до 72% від показників 2023 року. Спостерігається строкатість у стані посівів озимої пшениці – є посіви в гіршому стані, але є і в кращому», – констатував директор департаменту.

За його словами, врожайність ярого ячменю прогнозується на рівні 10-15 ц/га, що становить лише від 34-51% показників минулого року. І тільки в окремих господарствах сподіваються отримати урожайність цієї культури на рівні 25-30 ц/га.

Дещо краща ситуація з урожайністю озимого ячменю; аграрії плануються отримати 25-28 ц/га, це 70% до показників минулого року.

За інформацією ОВА, у 2024 році заморозки значно вплинули на урожай озимого ріпаку, через що зібрати планується 6-8 ц/га, тобто 34% до показника 2023 року. Лише на окремих ділянках, які не постраждали від заморозків, господарства планують отримати по 15-17 ц/га.

«З початком збирання врожаю можна буде більш об’єктивно оцінити валовий збір зерна, але у будь-якому разі врожаю має вистачити для задоволення потреб населення області», – заявив Чаган.

Як повідомлялося, у 2024 році на Донеччині засіяли 313 тис. га сільськогосподарських угідь. Минулої осені засіяли озимі пшеницю та ячмінь на 104 тис. га, озимий ріпак – на 16 тис. га.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту – близько 300 км. На підконтрольній українській владі території області наразі залишаються близько 472 тис. мешканців.

Источник материала
Поделиться сюжетом