Доцентка тернопільського університету розповіла, які надавала послуги чоловікам, щоб отримати відстрочку від призову
Доцентка тернопільського університету розповіла, які надавала послуги чоловікам, щоб отримати відстрочку від призову

Доцентка тернопільського університету розповіла, які надавала послуги чоловікам, щоб отримати відстрочку від призову

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області визнав викладачку університету винною у зловживанні впливом. Суд призначив обвинуваченій 2 роки реального позбавлення волі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 24 червня.

Йдеться про доцентку кафедри податків та фіскальної політики Західноукраїнського національного університету (до 25.08.2020 заклад мав назву Тернопільський національний економічний університет).

У червні 2023 року до обвинуваченої за консультацією звернувся чоловік, який хотів отримати другу вищу освіту та вступити на денну форму навчання. Викладачка не була членом приймальної комісії, але запропонувала посприяти у вступі за 3000 доларів США. На таку пропозицію чоловік погодився, однак усвідомивши, що це незаконно, звернувся до правоохоронних органів. 

3 липня 2023 року викривач перерахував на картку обвинуваченої частину неправомірної вигоди в сумі 11 тисяч гривень.

Окрім того, доцентка консультувала ще іншого чоловіка щодо вступу до Фахового коледжу економіки, права та інформаційних технологій Західноукраїнського національного університету на денну форму навчання. Вона повідомила, що вартість навчання на контракті становить 20 тисяч гривень на рік. І водночас запропонувала за 42 тисяч гривень посприяти у вступі на денну державну форму навчання.

24 липня на літньому майданчику ресторану жінка під контролем правоохоронців одержала 42 тисячі гривень, пообіцявши вплинути на невстановлених слідством службових осіб Західноукраїнського національного університету.

У судовому засіданні обвинувачена не погоджувалася із кваліфікацією її дій і стверджувала, що її треба судити за шахрайство.

Минулого літа їй подзвонив знайомий студент та попросив за свого товариша, який проживає в Польщі, є учасником бойових дій і має проблеми зі здоровʼям та хоче навчатися в університеті. Потім вона зустрілася з останнім і пояснила, що з документами, які він має, можна вступити тільки на платну форму навчання, де не потрібно здавати ЗНО, оскільки він його не складав. З боку співрозмовника, начебто, завжди були провокації. Обвинувачена підтвердила, що отримала гроші на свою банківську картку, але переконувала, що потім планувала переказати їх на рахунок університету. Пояснила, що одразу не надала вступнику рахунок університету, оскільки, щоб заплатити за індивідуальний графік, потрібно було ще в деканаті взяти індивідуальну відомість, підписати її у всіх викладачів та у декана факультету і тоді отримати квитанцію, за якою оплачується індивідуальний графік. Цей вступник познайомив її з іще одним абітурієнтом, який вступав на спеціальність готельно-ресторанної справи. За версією обвинуваченої, вона брала 42 тисячі гривень як плату за 2 роки навчання в університеті.

У судовому засіданні дав показання один із вступників. Він переповів слова обвинуваченої, що, коли він заплатить, то під час навчання йому не доведеться нічого робити, усі модулі та заліки будуть закриті.

За результатами негласної слідчої (розшукової) дії зафіксовано телефонну розмову між обвинуваченою і вступником.

— писала викладачка.

Під час зустрічі із другим вступником викладачка пояснила, що на екзамен треба прийти особисто, оскільки він претендує на державне місце, але далі не варто переживати, адже там все домовлено. Обвинувачена повідомила дослівно наступне: Отримавши гроші, жінка відповіла:  Після цього корупціонерка була викрита на гарячому.

Суд вважає безпідставними клопотання захисту про перекваліфікацію дій обвинуваченої. Під час переписок, телефонних розмов і зустрічей викладачка завжди говорила про необхідність передачі їй коштів — за вступ, за екзамени чи за вплив на ректора університету. Показання обвинуваченої, що кошти вона отримала як оплату за навчання, спростовуються протоколами НСРД.

Жінка раніше не судима, утримує одну неповнолітню дитину. Обтяжує покарання скоєння злочину повторно. Суд призначив обвинуваченій 2 роки реального позбавлення волі.

varta1.com.ua: Новини

Наталя Андрійчук

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны