На аукціоні продадуть лист-попередження Ейнштейна про загрозу нацистської ядерної бомби
На аукціоні продадуть лист-попередження Ейнштейна про загрозу нацистської ядерної бомби

На аукціоні продадуть лист-попередження Ейнштейна про загрозу нацистської ядерної бомби

На аукціоні Christie’s у вересні виставлять на продаж двосторінковий лист, написаний Альбертом Ейнштейном. У ньому науковець попереджав тодішнього президента США Франкліна Рузвельта про те, що нацистська Німеччина може проводити ядерні дослідження для винайдення атомної бомби. Це спонукало США розробляти власну зброю масового ураження, що розпочало ядерну еру.

Про це пишуть Wall Street Journal та Guardian.

Оціночна вартість лота — 4 мільйони доларів. Це один із небагатьох історичних документів XX століття, вартість якого перевищує 1 мільйон доларів.

Це один із двох листів Ейнштейна, які фізик склав у каюті на північному березі Лонг-Айленду в Нью-Йорку у 1939 році разом із колегою-вченим Лео Цілардом. У ньому Ейнштейн писав, що влада Німеччини активно підтримує ядерні дослідження та може створювати «надзвичайно потужні бомби».

Науковець закликав уряд США робити те саме. І Рузвельт відповів на листа, сформувавши комітет, який був попередником очолюваного Робертом Оппенгеймером Мангеттенського проєкту, що створив бомби, скинуті над Хіросімою та Нагасакі в Японії. Це поклало кінець Другій світовій війні та розпочало ядерну еру.

Оригінал листа, який батько загальної теорії відносності простору і часу надіслав президенту, перебуває в бібліотеці та музеї Рузвельта в Гайд-парку, Нью-Йорк. Але друга версія — підписана та трохи коротша — незабаром буде виставлена на продаж.

Лист, датований 2 серпня 1939 року, починається прямо: «Сер: Останні дослідження в галузі ядерної фізики показали, що уран можна перетворити на нове і важливе джерело енергії».

Історики відзначили, що Ейнштейн був «глобальною суперзіркою» на той час, коли він написав президенту. Вони обидва уже були знайомі: п’ятьма роками раніше Рузвельт навіть запросив Ейнштейна залишитися на ніч у Білому домі, де вони обідали.

Источник материала
Поделиться сюжетом