1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На дні Середземного моря знайшли 3300-річний корабель з неушкодженим вантажем. Фото
На дні Середземного моря знайшли 3300-річний корабель з неушкодженим вантажем. Фото

На дні Середземного моря знайшли 3300-річний корабель з неушкодженим вантажем. Фото

Біля берегів Ізраїлю, на дні Середземного моря, знайдено ханаанський корабель, якому приблизно 3300 років. Археологи наголошують, що це надзвичайно цінне відкриття, адже біля уламків судна були знайдені неушкоджені амфори доби правління славнозвісного фараона Тутанхамона.

Судно Energean, яке працює для дослідження природного газу, випадково наткнулось на уламки корабля приблизно за 90 кілометрів від узбережжя Ізраїлю. Неоціненна знахідка ховалась на глибині 1,8 кілометра, пише Arkeonews.

За повідомленням Управління старожитностей Ізраїлю та Energean, торгове судно, яке було довжиною приблизно від 12 до 14 метрів, затонуло десь між 1400 і 1300 роками до нашої ери (14-13 століття до нашої ери). Це епоха, коли Єгипетська імперія простягалася від території сучасної північної Сирії до Судану, а правив нею хлопчик-фараон Тутанхамон. В той час на цих водах міжнародна морська торгівля процвітала. Тож не дивно, що на судні було багато амфор.

Директор морського підрозділу Управління старожитностей Ізраїлю Джейкоб Шарві припустив, що судно, найбільш ймовірно, затонуло через шторм або напад піратів. Адже це були найбільш поширені типи кораблетрощ для пізньої бронзової доби.

"Це справді сенсаційна знахідка. З пізньої бронзової доби в Середземному морі знайдено уламки лише двох кораблів з вантажем – човен з мису Гелідонія та човен Улубурун, які знайдені біля турецького узбережжя. Проте обидві ці корабельні аварії були знайдені відносно поблизу берега, і до них можна було дістатися за допомогою звичайного обладнання для дайвінгу", – сказав Джейкоб Шарві.

Ґрунтуючись на цих двох попередніх знахідках, науковці дотепер вважали, що торгівля в часи пізньої бронзової доби здійснювалася шляхом безпечного транспортування з порту в порт, неподалік берегової лінії. Проте уламки знайденого нового судна змінюють уявлення дослідників про здібності стародавніх мореплавців. Адже це перший човен, знайдений на такій великій відстані від суші.

Ця знахідка також розкриває вченим навігаційні навички стародавніх мореплавців. Для орієнтації вони, ймовірно, використовували розташування сонця та зірок у небі.

Керівник відділу навколишнього середовища в Energean доктор Карніт Бахартан пояснив, що відкриття стало для них несподіванкою. Під час одного з їхніх чергових досліджень за допомогою передового занурювального робота, команда ідентифікувала щось схоже на купу банок на морському дні. Проте у співпраці з Ізраїльським управлінням старожитностей вдалось зрозуміти, що це важлива археологічна знахідка.

Директор Управління старожитностей Ізраїлю Елі Ескусідо підкреслив важливість цих знахідок і наголосив, що знайдені ханаанські контейнери будуть виставлені в Археологічному кампусі. Тож всі охочі зможуть на власні очі побачити уламки древнього корабля до офіційного відкриття центру через два роки.

Раніше OBOZ.UA писав, що у Чехії виявили унікальний доісторичний курган з могилами.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом