На міні-вантажівці з ножним кермом вирушили за 3500 км
На міні-вантажівці з ножним кермом вирушили за 3500 км

На міні-вантажівці з ножним кермом вирушили за 3500 км

Які тільки неймовірні автомобільні мандрівки не здійснюють власники раритетних транспортних засобів. У середині червня 59-річний ентузіаст Ян Ноак вирушив на багатофункціональній вантажівці Multicar M21, випущеній 1960 року, у неймовірний пробіг. Він задумав проїхати цією «дизельною мурахою» (так свого часу називали цю машину) з німецького містечка Дієра-Церена до мису Нордкап у Норвегії. Тобто довжина маршруту в один бік становитиме 3500 км.

Для звичайного автомобіля відстань начебто невелика. Однак Multikar M21, який вироблявся компанією VEB з НДР у 1956 – 1964 рр., призначався переважно для внутрішніх розвезень. Тому його максимальна швидкість не перевищує 15 км/год. Більше того, багато машин навіть не мали права виїжджати на дороги загального користування.

Найцікавіше, у цій машині – це кабіна водія, відкрита для всіх вітрів. Керувати автомобілем потрібно стоячи, причому функцію рульового колеса виконували… ні, не важелі, а рухома площадка на підлозі, яку потрібно було нахиляти ногами ліворуч чи праворуч. А ось замість педалей газу та гальма були вже важелі.

Multicar M21 може перевозити до двох тонн вантажу, а споряджена маса машини становить 1080 кг. У рух машину наводить дизельний двигун потужністю всього 6 к. с.

Автомобілі випускалися у різних виконаннях: з бортовою платформою, самоскидним кузовом і навіть з автокраном.

А Multicar M21 для подорожі на мис Нордкап обладнали невеликим житловим кузовом, зробивши такий собі міні-кемпер. Побажаємо Яну Ноаку вдало здійснити свій неймовірний задум.

Источник материала
Поделиться сюжетом