Нова угода про вільну торгівлю з 1 липня - Україна й Канада зробили спільну заяву
Нова угода про вільну торгівлю з 1 липня - Україна й Канада зробили спільну заяву

Нова угода про вільну торгівлю з 1 липня - Україна й Канада зробили спільну заяву

Оновлена угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою, яка набуває чинності 1 липня, зміцнить двостороннє економічне партнерство.

Про це йдеться у спільній заяві представників обох країн, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу Мінекономіки.

Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою (CUFTA) 1 липня набуває чинності. З цієї нагоди зі спільною заявою виступили перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко та міністр з просування експорту, міжнародної торгівлі та економічного розвитку Канади Мері Нг.

Як йдеться в заяві, оновлена CUFTA принесе користь працівникам, підприємствам і споживачам обох країн, посилюючи торговельну та економічну співпрацю між Канадоюі Україною. Угода зберігає умови доступу до ринку для товарів із Угоди 2017 року та була оновлена, щоб включити розділи про інвестиції, послуги та інклюзивну торгівлю.

«У довгостроковій перспективі оновлена CUFTA зміцнить наше загальне двостороннє економічне партнерство», - йдеться в спільній заяві.

Як підкреслюється в спільній заяві, Канада віддана зміцненню своїх відносин з Україною, підтримуючи її безпеку та стабільність. Міністри продовжуватимуть надавати додаткові можливості канадським і українським підприємствам і працівникам для стимулювання міцного, сталого та інклюзивного економічного відновлення.

«Оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою — символ незмінної підтримки Канадою нашої боротьби, нашої економічної стійкості. Я переконана, що вона дозволить посилити торговельно-економічну співпрацю між Україною та Канадою, зміцнить наше економічне партнерство та сприятиме участі канадських компаній в економічному відновленні та відбудові України», - зазначила перша віцепрем’єр-міністерка України.

Як підкреслила Свириденко, оновлена CUFTA - перша угода про вільну торгівлю, у якій особлива увага приділяється Криму та кримським татарам і посиленню ролі корінних народів в економіці та міжнародній торгівлі. Це основа для економічного розвитку Криму після звільнення півострова від окупантів.

Загалом текст документа побудовано на стандартах Угоди про вільну торгівлю Канади, США та Мексики й Угоди про Транстихоокеанське партнерство, до якої Україна готується приєднатися. Фактично це пакт з партнерами, які підтримують нашу торгову безпеку.

Як повідомлялося, обсяг торгівлі між Україною і Канадою у 2021 році досяг свого максимуму та склав близько 447 млн канадських доларів. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну у 2022 році обсяг знизився до 422 млн канадських доларів. Але вже у 2023 році торгівля зросла на понад 55% — до 695 млн канадських доларів переважно завдяки канадському експорту військового обладнання до України для підтримки військових зусиль.

У 2024 році, лише за перші 4 місяці зафіксовано зростання українського експорту в Канаду у 2,8 раза (до $66 млн.).

Теги по теме
Украина Экономика Канада Минэкономики
Источник материала
Поделиться сюжетом