1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Новий вид дронів: як Morphy змінює форму, щоб пролетіти крізь будь-які щілини
Новий вид дронів: як Morphy змінює форму, щоб пролетіти крізь будь-які щілини

Новий вид дронів: як Morphy змінює форму, щоб пролетіти крізь будь-які щілини

Унікальна технологія дає змогу безпілотнику швидко стискатися під час зіткнення, використовуючи еластичні з'єднання, 3D-датчики і спеціальний чип.

Вчені з Лабораторії автономних роботів Норвезького університету науки і технологій створили дрон Morphy з гнучкими пропелерами, що дають змогу протискуватися куди завгодно. Подробиці передає IEEE Spectrum.

Кожен із пропелерів дрона з'єднаний з основним корпусом через еластомерне (гумове) з'єднання, надруковане на 3D-принтері. Усередині кожного з цих з'єднань знаходиться 3D-датчик Холла. Коли будь-який із пропелерів стикається з твердою поверхнею, шарнір у важелі гвинта дає йому змогу зігнутися, а не зламатися. Датчик, що міститься в важелі, вимірює напрямок і ступінь вигину і передає ці дані на вбудований 8-ядерний мікропроцесор. Чіп регулює тягу всіх чотирьох гвинтів, щоб компенсувати деформацію, зберігаючи конструкцію БПЛА і не даючи йому впасти.

Вузькі щілини тепер не проблема, адже безпілотник може долати їх шляхом самостиснення. Вчені сподіваються, що завдяки їхній розробці з'являться дрони нового типу. Раніше розроблені експериментальні БПЛА використовували зовсім інший підхід: вони складали свої пропелери всередину, щоб стати вужчими.

Дрон Morphy важить 260 г, має ширину 252 мм і може літати понад 12 хвилин на одному заряді акумулятора. Поряд із датчиками Холла він також оснащений оптичними і часопролітними камерами вимірювання простору. Коптер здатний протискуватися як у горизонтальні, так і у вертикальні зазори, які вужчі, ніж його власний корпус. Як додатковий бонус дрон також може витримувати удари об стіни або інші перешкоди на швидкості руху до 3 метрів на секунду.

Раніше ми писали про те, чому російські дрони "Ланцет" далекі від ідеалу. На фронті побільшало дронів-камікадзе типу "Ланцет", які "полюють" на українську артилерію. БПЛА обладнані автоматизованою системою наведення, але вона вже відома своїми недоліками.

Источник материала
Поделиться сюжетом