Перша країна ЄС відмовилась від скрапленого газу Росії: скільки коштів втратить Москва
Перша країна ЄС відмовилась від скрапленого газу Росії: скільки коштів втратить Москва

Перша країна ЄС відмовилась від скрапленого газу Росії: скільки коштів втратить Москва

Фінська державна компанія з постачання газу Gasum відмовилась від купівлі скрапленого природного газу з Росії. Стратегічний радник Razom We Stand Олег Савицький сказав 24 Каналу, що наразі тривають в Європі політичні баталії щодо припинення імпорту російського газу.

Процес неминучий

Найбільшими імпортерами скрапленого газу в Європі є Іспанія, Франція і Бельгія. Вони наразі не демонструють суттєвих рухів у тому, щоб підтримати санкції проти Росії.

Водночас в парламенті Франції точаться гострі дискусії про те, що країна має припинити імпорт російського скрапленого природного газу,
– зазначив Савицький.

Проте компанії з Франції, Бельгії, Іспанії, які тривалий час сиділи на російському скрапленому газі, не поспішають згортати бізнес з Росією.

Однак цей процес неминучий. За першими санкціями будуть наступні. Цей бізнес буде закриватися,
– впевнений він.

Перший удар по експорту скрапленого природного газу націлений на перекриття доступу до зовнішніх ринків, тому що Росія була і є критично залежною від європейських портів для експорту на зовнішні ринки – в Індію, Китай та інші країни світу.

В Росії дуже маленький флот танкерів для СПГ. Вони дорогі в обслуговуванні, тому що ці танкери спеціально призначені, щоб заходити в північні моря і доставляти газ з півострова Ямал. Якщо ці танкери плаватимуть увесь маршрут від Ямалу до Шанхаю, то логістичні витрати росіян значно зростуть, так само як і тривалість доставки.

Бізнес-модель росіян, за його словами, була розрахована на використанні танкерів третіх країн, через перевалку в європейських портах. Однак 14-й пакет санкцій ЄС це скасовує.

"Ці санкції мають завдати Росії значної шкоди. Перевалка скрапленого природного газу і експорт на азійські ринки приносили Росії щонайменше 2 мільярди євро на рік. Росіяни вже зараз їх втратили. Надалі все залежатиме від країн-членів ЄС – як швидко вони будуть відмовлятися від імпорту російського скрапленого газу", – підкреслив Олег Савицький.

14-й пакет санкцій від ЄС проти Росії: важливе

  • Нові санкції, зокрема, забороняють послуги з перевантаження російського скрапленого природного газу на території Євросоюзу задля перевалки в треті країни.
  • Також накладаються санкції на нові інвестиції та надання товарів, технологій та послуг для завершення побудови проєктів ЗПГ для заводів із виробництва Arctic LNG 2 та Murmansk LNG.
  • Крім того, запроваджуються обмеження на імпорт російського скрапленого природного газу через термінали ЄС, які не підключені до системи природного газу.
Теги по теме
Россия Евросоюз
Источник материала
Поделиться сюжетом