Посадковий модуль місії «Чан’є-6» не пережив місячну ніч
Посадковий модуль місії «Чан’є-6» не пережив місячну ніч

Посадковий модуль місії «Чан’є-6» не пережив місячну ніч

Китайські інженери не передбачили заходів для виживання модуля за умов екстремального холоду. Китайська місія «Чан’є-6» успішно доставила на Землю перші в історії зразки зі зворотного боку Місяця. Ця подія стала важливим кроком у дослідженні Місяця та розширенні знань про її геологію та склад.

Місія «Чан’е-6» стартувала 3 травня і складалася з чотирьох космічних апаратів: орбітального апарату, апарата, що спускається, капсули, що спускається, і висхідного модуля. Посадковий модуль приземлився в кратері Аполлон 1 червня, його основне завдання полягало в бурінні та збиранні зразків зі зворотного боку Місяця та завантаженні їх у висхідний модуль для виведення на місячну орбіту.

Зрештою, зразки досягли Землі 25 червня, приземлившись, як і планувалося, на полігоні у Внутрішній Монголії. Ця подія стала важливим досягненням для китайської місячної програми та відкрила нові можливості для наукових досліджень.

Апарат «Чан’е-6», що спускається, залишається на Місяці, на його борту панорамний тепловізор і крихітний місяцехід. Інформація про долю апарату, що спускається, нещодавно надійшла від французького космічного агентства CNES, яке надало для місії корисне навантаження DORN для виявлення виділення радону.

«Як і планувалося, DORN було вимкнено незадовго до того, як «Чан’е-6″ відірвався від поверхні Місяця, коли платформа стала неактивною», — повідомив прес-аташе CNES в електронному листі.

Зліт апарата, що спускається, ймовірно, завдав серйозної шкоди посадочному модулю, хоча останньому вдалося зняти цю подію. Відповідно, всі дії, включаючи автономне розгортання місяцехода і зйомку апарата, що спускається, були завершені ще до старту. До них входив ще один європейський прилад, який зафіксував раніше невиявлені заряджені частинки на поверхні Місяця.

Якби якісь дії проводилися після старту висхідного корабля, вони припинилися б з настанням темряви над кратером Аполлон. На відміну від діючих посадкових модулів «Чан’є-3» і «Чан’е-4» на ближній і дальній сторонах Місяця відповідно, посадковий модуль «Чан’є-6» не мав радіоізотопних генераторів, необхідних для тривалої діяльності на Місяці, завдяки яким модуль міг би «пережити» холод місячної ночі. Ніч у кратері Аполлон розпочалася 11 червня, а сонце над ним знову зійшло 26 червня.

Підйомний модуль, який доставляв зразки з Місяця на космічний апарат Chang’e 6, що чекає на місячній орбіті, тепер також виведений з ладу. Хоча космічна влада Китаю не прокоментувала долю підйомного модуля, він, ймовірно, був спущений з орбіти на Місяць після того, як стикувалася з орбітальним модулем і передала зразки.

Радіоаматор Скотт Тіллі відстежував сигнали від апарата, їх відсутність наводила на думку, що апарат врізався в поверхню Місяця.

Після того, як всі інші аспекти були завершені, капсула, що повертається, і зразки всередині неї були доставлені в Пекін 26 червня. Найближчим часом зразки будуть переміщені до спеціальних приміщень для зберігання, аналізу та розподілу для досліджень. Вчені з Китаю та інших країн вже почали готуватися до аналізу цих унікальних зразків, які можуть допомогти розкрити таємниці Місяця та його еволюції.

Місячний супутник-ретранслятор Queqiao 2, який допоміг полегшити місію з дослідження зразків на звороті, продовжить обертатися на орбіті зі своїм науковим корисним навантаженням. Він підтримуватиме поточну місію «Чан’є-4» та майбутню місію «Чан’е-7», яка націлиться на південний полюс Місяця приблизно 2026 року. Ця важлива подія стане наступним кроком у дослідженні Місяця та розширенні наших знань про її геологію та склад.

Источник материала
Поделиться сюжетом