Прем’єр Греції пригрозив новій владі Північної Македонії через використання старої назви країни
Прем’єр Греції пригрозив новій владі Північної Македонії через використання старої назви країни

Прем’єр Греції пригрозив новій владі Північної Македонії через використання старої назви країни

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс застеріг нову владу Північної Македонії від використання старої назви країни "Македонія" і наголосив, що це порушення угоди між Скоп’є та Афінами.

Про це повідомляє dpa, пише "Європейська правда".

Міцотакіс під час виступу у парламенті заявив, що нова влада у Північній Македонії "почала не дуже добре" та порушила свої зобов’язання за домовленостями.

Він нагадав, що рішення щодо розширення у ЄС ухвалюються одностайно, натякаючи, що ігнорування Преспанської угоди може створити для Північної Македонії нові проблеми на шляху до вступу у ЄС.

Як відомо, Македонія перейменувалася на Північну Македонію для того, щоб зняти заперечення Греції проти її вступу у НАТО: Греція стверджувала, що використанням назви "Македонія" Скоп'є нібито демонструє наявність територіальних претензій щодо однойменної грецької провінції.

Афіни в обмін погодилися визнавати існування македонської мови і народу.

Після перемоги на виборах опозиційної націоналістичної партії ВМРО-ДПМНЄ та формування уряду на чолі з прем’єром Християном Міцкоскі посадовці найвищого рівня неодноразово вжили стару назву країни "Македонія".

Її у тому числі використала під час інавгурації нова президентка Гордана Силяновська Давкова.

Посол Греції тоді залишила парламент на знак протесту.

Раніше цього тижня обурення з приводу використання посадовцями Північної Македонії старої назви країни висловив також очільник МЗС Греції Георгіос Герапетрітіс, наголосивши, що це грубе порушення угоди.

Читайте також статтю про результати нещодавніх виборів у Північній Македонії: Втома від компромісів.

Які наслідки матимуть помилки ЄС у відносинах із Північною Македонією.

Источник материала
Поделиться сюжетом