Росія вперше в історії закупила цінний метал у Індії: усе через санкції
Росія вперше в історії закупила цінний метал у Індії: усе через санкції

Росія вперше в історії закупила цінний метал у Індії: усе через санкції

Росія поступово втрачає статус провідного продавця алюмінію, і навіть більше – з експортера перетворюється на імпортера металу. Весною 2024 року на російський ринок вперше надійшла партія алюмінію з Індії. І все через те, що російська алюмінієва компанія «Русал» під тиском санкцій країн-союзниць України. Інформація випливає із офіційних даних митниці Індії. Про що сьогодні, 26 червня, пишуть росЗМІ.

З Індії до Росії надійшло 44,8 тис. тонн необробленого алюмінію, за який заплатили $16,5 млн. Вважається, що це перше постачання індійського металу до Росії з початку 2009 року, а раніше даних немає у відкритому доступі.

Як нагадують ЗМІ,  Росія є другим найбільшим світом експортером цього металу. За підсумками минулого року постачання цього металу з РФ досягло $6,5 млрд.

Експерти галузі припускають, що покупка алюмінію одним із російських підприємств пов'язана проблемами його покупки на внутрішньому ринку. Справа в тому, що всі вітчизняні підприємства, які використовують необроблений крилатий метал для випуску будь-яких видів продукції, і фактично «затиснуті» між єдиним у Росії виробником первинного алюмінію підсанкційним «Русалом» і порівняно вузьким колом заводів, що виплавляють вторинний алюміній. 

З початку 2024 року біржові ціни на алюміній у світі зросли більш як на чверть. На початку червня вартість тримісячних ф'ючерсів на постачання на Лондонській біржі металів зросла до $2767,5 за тонну і досягла рекордно високого рівня за останні два роки.

Зазначається, що одним з найбільших клієнтів «Русала» досі є швейцарська компанія Glencore, яка має давній контракт на купівлю великих обсягів його продукції.

До слова, російський алюмінієвий гігант «Русал» побоюється, що до 36% його продажів можуть опинитися під загрозою унаслідок санкцій, запроваджених США і Великою Британією.  За попередніми оцінками «Русала», санкції можуть вплинути щонайменше на 1,5 млн тонн річного обсягу продажів, порівняно з виробництвом у 3,8 млн тонн торік та продажами у 4,2 млн тонн відповідно.

Источник материала
loader
loader