1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ціни на ключовий продукт змінилися по всьому світу: на що чекати українцям
Ціни на ключовий продукт змінилися по всьому світу: на що чекати українцям

Ціни на ключовий продукт змінилися по всьому світу: на що чекати українцям

В Україні в сезоні 2024 року виробники не планують підвищувати ціни на цукор. На ситуацію вплинула зміна ситуації на глобальних ринкахціни там більше не зростають. За прогнозами, українцям тепер не слід чекати різких змін – середня ціна найдешевшого цукру в роздробі, ймовірно, залишиться незмінною, від 29 грн/кг.

При цьому цукру вітчизняного виробництва вистачить на покриття 100% потреб України. А ціни на продукт влаштують і виробників, і споживачів, розповів директор НВЦ "Цукровобурякового виробництва", член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський.

"В Україні посіяли 250 тис. га цукрових буряків, що на рівні торішнього показника. Посіви в задовільному стані. Тому внутрішній ринок буде забезпечений цукром на 100%. Цукрові заводи цього сезону не планують підвищувати ціни на солодке коріння, адже це можна робити, коли вартість кінцевого продукту зростає. Наразі кінцевий продукт – цукор – і всередині України, і на світових ринках значно подешевшав" – заявив Коротинський.

За його словами, світові ціни на цукор у червні трохи знижуються внаслідок очікуваного профіциту. Так, минулого року в Індії та Таїланді – найбільших країнах щодо експортного потенціалу цукру – була посуха. Нині ж у основних країнах-виробниках продукту – сприятливі погодні умови.

"Влітку минулого року середня відпускна ціна з цукрових заводів склала 30 грн/кг з ПДВ. На сьогоднішній день вона досягає 25,5 грн/кг. У новому сезоні ціна, яка б задовольняла цукровиків і підприємства з великими обсягами споживання цукру, становить 25- 26 грн/кг із ПДВ", – підрахував фахівець.

Коротинський додав: українські ціни на цукор залишаються нижчими за ціни на експорт цукру-сирцю з переробкою в країнах споживання. Це дало можливість Україні зайняти певні ніші навіть попри дорогу логістику "з багаторазовими навантаженнями та простоями".

Ціни на цукор в Україні: скільки коштує в супермаркетах

Згідно з моніторингом OBOZ.UA, станом на 26 червня цукор власних торгових марок у великих супермаркетах продається в діапазоні цін 28,9-29,9 грн/кг. Основні продуктові магазини встановили такі ціни:

  • "АТБ" – 29,9 грн/кг;
  • "Фора" – 28,9 грн/кг;
  • "Сільпо" – 28,99 грн/кг;
  • "Варус" – 29,9 грн/кг;
  • "Ашан" – 29,9 грн/кг;
  • "Метро" – 29,9 грн/кг.

Як повідомляв OBOZ.UA, в Україні очікується збільшення імпорту сиру – зокрема з Польщі. Поки що ж країна нарощує продаж своєї продукції за кордон. Насамперед, у Казахстан, який припадає 54% експорту продукту.

Лише перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом