1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою
В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою

В українців погрожують відібрати житло: за що можна залишитись без даху над головою

Воєнний стан не звільняє від сплати рахунків за комунальні послуги. Чи можуть за борги відібрати у людини єдине житло, розповів адвокат Владислав Мартинчук у коментарі "РБК-Україна".

Юрист пояснив, що примусово забрати житло через борги можна лише у межах відкритого виконавчого провадження. Своєю чергою, щоби відкрили виконавче провадження, борг має бути встановлений виконавчим документом.

Борги за комуналку. Фото: Youtube

Примусово забрати майно боржника можуть лише після того, як буде встановлено, що він не має достатньо коштів для задоволення вимог щодо виконавчого документа. Тобто людина не може погасити борг за комунальні послуги.

Якщо квартира чи будинок є єдиним житлом боржника, то майно також можуть забрати, але вже є певні нюанси.

Борги за комуналку. Фото: скрін youtube

Так, єдине житлове приміщення боржника можуть виставити на продаж по торгах, якщо сума до стягнення становить не менше ніж 20 розмірів мінімальної заробітної плати. Наразі це 160 тисяч гривень.

За прострочення комунальних платіжок споживачам можуть нараховувати пеню - 0,01% від суми боргу щодня. При цьому загальний розмір пені не може перевищувати 100% боргу.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, відключення, штрафи та судові позови: українців почали суворо карати за комунальні борги.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, як уникнути арешту майна: чому листування на родичів може виявитися поганим варіантом.

Источник материала
Поделиться сюжетом