Українська армія залишається віддаленою від стандартів НАТО
Українська армія залишається віддаленою від стандартів НАТО

Українська армія залишається віддаленою від стандартів НАТО

Офіцер Сил тероборони ЗСУ та інструктор мінометників Сергій Молодид описав, як проходить навчання українських військових на сьогоднішній день. За його словами, навіть після майже 2,5 років повномасштабної війни з Росією, українська армія все ще залишається вірною радянському підходу до керівництва особовим складом, значно відмінному від стандартів НАТО.

В інтерв’ю він підкреслив, що недостатньо часу виділяється на підготовку спеціалістів, що раніше призводило до інцидентів “дружнього вогню”. Ці проблеми в підготовці було успішно вирішено, однак залишаються інші аспекти, такі як відсутність якісної комунікації та ухилення від відповідальності.

“Ніхто не хоче брати на себе відповідальність перед старшими за званням і сказати, що щось не так. Менталітет, недбалість до навчання, несвідоме визнання помилок та радянські традиції — ось чому у нас не працює аналіз здійснених дій”, — сказав офіцер.

Він також зауважив, що керівництво в армії, схоже на радянське, не слухає своїх підлеглих, а лише вимагає виконання навіть непристойних завдань, що призводить до того, що військовослужбовці бояться своїх командирів і уникають з ними діалогу. Це призводить до виконання більшості завдань без детального планування, що зазначається.

“У нас зазвичай не марудять: кричать «негайно, швидко, терміново, все робіть», без пояснень того, що має бути в результаті. Час для планування взагалі не виділяють. А потім обов’язково щось піде не так. У довгостроковій перспективі при таких умовах підлеглі втрачають мотивацію, втрачають ініціативу і не виражають свою думку. Вони бояться зробити крок убік без погоджень. Ініціатива в армії досі не вітається”, — скаржиться військовий.

Натомість в арміях НАТО діють стандарти Mission Command, що дозволяють командирам чітко і зрозуміло ставити завдання підлеглим, дотримуючись “протоколу 5W”: Who, What, When, Where, Why (Хто, Що, Коли, Де, Навіщо).

Підготовка військових ЗСУ також відбувається у країнах-партнерах, більшість яких підтримують Україну в протистоянні з російською агресією, надаючи допомогу не лише зброєю та технікою, а й навчанням. На 2024 рік Рада Європейського Союзу виділила 255 мільйонів євро на місію з навчання ЗСУ, якою займаються Велика Британія, Канада, Норвегія, Австралія, Косово, Північна Македонія, Грузія, Молдова, Албанія та інші країни Європейського Союзу.

НАТО також планує відкриття навчального центру для українських військових, що сприятиме адаптації їх до стандартів та стратегій Альянсу, а остаточне схвалення проекту заплановане на липневий саміт.

Раніше зазначалося, що Чехія планує навчати 4000 українських воїнів на своїх військових базах, не відправляючи інструкторів безпосередньо до України.

Теги по теме
Вооруженные силы Украины Армия
Источник материала
Поделиться сюжетом