1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Земля з космосу: астронавт NASA зробив знімок рідкісної червоної блискавки
Земля з космосу: астронавт NASA зробив знімок рідкісної червоної блискавки

Земля з космосу: астронавт NASA зробив знімок рідкісної червоної блискавки

Астронавт Меттью Домінік заявив, що йому дуже пощастило під час спостереження за грозою на нашій планеті зафіксувати ще й спрайт.

Астронавт NASA, який перебуває на борту Міжнародної космічної станції (МКС) став свідком появою рідкісного явища в атмосфері Землі — червоної блискавки під назвою спрайт. Цю блискавку йому вдалося сфотографувати з космосу, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Астронавт NASA Меттью Домінік заявив, що йому дуже пощастило під час спостереження за грозою біля узбережжя Південної Африки зафіксувати ще й спрайт. Цю червону грозу було видно на одному зі знімків, які робив астронавт з борту МКС під час спостереження за нашою планетою.

Домінік у своєму пості в соціальній мережі Х написав, що про це рідкісне атмосферне явище він здебільшого знає тільки з Вікіпедії і хотів би отримати більше інформації від учених, які вивчають спрайти. Астронавт написав, що йому хотілося б сфотографувати більше таких червоних блискавок.

Астронавт NASA Меттью Домінік заявив, що йому дуже пощастило під час спостереження за грозою біля узбережжя Південної Африки зафіксувати ще й спрайт. Цю червону грозу було видно на одному зі знімків, які робив астронавт з борту МКС під час спостереження за нашою планетою
Фото: X (Twitter)

Спрайти, також відомі як червоні блискавки, виникають під час надзвичайно сильних гроз. Більшість блискавок рухаються вниз від хмар до землі, а спрайт навпаки рухається від хмар догори у верхні шари атмосфери.

Спрайти являють собою рідкісне явище, яке надзвичайно важко спостерігати з поверхні Землі. І навіть з орбіти за допомогою професійного обладнання зафіксувати їх досить важко. Спалахи цих червоних блискавок тривають лише кілька мілісекунд, а тому складно вивчати ці явища. Хоча спрайти дуже короткі за часом, вони можуть мати ширину до 48 км.

Так виглядає гроза на Землі з космосу
Фото: ESA

Астронавти МКС протягом багатьох років проводять спостереження за різними типами блискавок на Землі, роблячи їхні знімки з космосу. Наприклад, минулого року спрайт вдалося сфотографувати з орбіти астронавту Європейського космічного агентства Андреасу Могенсену. Для цього він використовував нову камеру, щоб вивчити формування і розвиток цих типів блискавок.

Минулого року спрайт вдалося сфотографувати з орбіти астронавту Європейського космічного агентства Андреасу Могенсену
Фото: ESA

Учені вважають, що блискавки можуть змінюватися через антропогенну зміну клімату.

Фокус уже писав докладніше про те, що собою являють спрайти, які вони мають особливості, а також як вони виникають.

Також Фокус писав про те, що на МКС нещодавно виникала чергова проблема зі скафандром у астронавта NASA, а тому ювілейнийвихід у відкритий космос так і не відбувся.

Теги по теме
Космос Земля
Источник материала
Поделиться сюжетом