1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Купівля та встановлення вітрогенераторів в Україні: які нюанси треба враховувати
Купівля та встановлення вітрогенераторів в Україні: які нюанси треба враховувати

Купівля та встановлення вітрогенераторів в Україні: які нюанси треба враховувати

За словами заступника голови правління УВЕА Миколі Савчука, для підключення вітрової станції до зовнішньої мережі потрібен спеціальний дозвіл, а її ефективність залежить від місцевості та типу будинку.

Кабінет міністрів України прийняв постанову №673, згідно з якою українці зможуть отримувати пільгові кредити на альтернативні джерела живлення. Про те, які нюанси потрібно врахувати, перш ніж купити вітрогенератор для дому, розповів заступник голови правління Української Вітроенергетичної Асоціації (УВЕА) Микола Савчук в інтерв’ю Фокусу під назвою "Дешевшою енергія вже не буде": чи варто ставити сонячно-вітрові станції у кредит".

В першу чергу варто пам'ятати, що всі вітрові та гібридні електростанції підключаються до зовнішньої мережі, тому потрібні технічні паспорти або сертифікати, які гарантують, що обладнання безпечне. Перевіряти ці документи будуть регіональні електромережі (РЕМ), перед тим як видати дозвіл на приєднання до мережі. Окрім того, на сертифікати та технічні паспорти може звернути увагу банк.

"Не можна просто поставити до лічильника все, що хочеться, і споживати. Ви стаєте "активним агрегатором" і надлишки можете віддавати у мережу. І ці надлишки зараховуються вам за цінами РДН на момент віддачі, потім ви забираєте ці надлишки у потрібний момент", — наголосив Микола Савчук.

Щодо встановлення вітрогенератора вдома, для цього існують правила, прописані у законодавстві. До прикладу, рівень допустимого шуму становить до 50 дб в денний час і до 45 дб у нічний. Вітрогенератори, як правило, створюють шум до 50 дб, проте Микола Савчук все одно радить відступати на 25 метрів чи більше від сусідніх будинків, щоб не заважати їх мешканцям. Генератори найчастіше розміщують на висоті до 30 метрів, проте якщо немає ліній електропередач, то максимальна допустима висота до 50 метрів.

Микола Савчук також розповів, на що звернути увагу при виборі вітрової станції. Всього існують два види вітрогенераторів: вертикальні і горизонтальні. Вертикальні, як правило, досягають номінальної потужності при швидкості вітру 15-20 метрів на секунду, що на висотах до 30 метрів майже нереально. Їх краще встановлювати на багатоповерхівках або у степових зонах. Для приватних будинків більш ефективними будуть горизонтальні моделі, проте від них трохи більше шуму.

Вертикальний вітрогенератор
Фото: Скриншот

"Потрібно спитати продавця чи виробника, залежно від того, з ким спілкуєтеся, яка очікувана генерація може бути від конкретного вітрогенератора у вашій місцевості. Нам не сама машина потрібна, а потрібно їхати, тобто нас цікавить, щоб вітрогенератор не просто крутився, а була генерація", — зазначив заступник голови правління УВЕА.

Ще один момент, який потрібно враховувати, що номінал вітрогенератора прив'язаний до певної сили вітру, згідно з певною нормативною базою. До прикладу, номінальна потужність 4-кіловатного українського вітрогенератора буде така сама, як у 10-кіловатного китайського. При швидкості вітру 4 м/с українська система буде нормально генерувати, а китайська — ні. Тому варто уточнити у виробника, скільки електроенергії можна отримати від генератора саме у вашій місцевості. При купівлі також варто звернути увагу на наявність технічного паспорта.

"Якщо немає технічного паспорта — це порушення, характеристики повинні бути зазначені. Якщо ж щось замовили на OLX або напряму з Китаю, то скаржитися нікому", — наголосив Микола Савчук.

Подробиці по купівлю вітрових станцій в Україні дізнавайтеся у інтерв’ю Миколі Савчука Фокусу: "Дешевшою енергія вже не буде": чи варто ставити сонячно-вітрові станції у кредит".

Нагадаємо, раніше повідомлялось про те, коли в Україні можна буде оформити пільговий кредит на вітрогенератор та на яких умовах.

Фокус також писав про те, скільки коштують вітрові електростанції в Україні та як визначити, наскільки вони вигідні.

Теги по теме
Украина
Источник материала
Поделиться сюжетом