30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України
У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України

У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України

У відомому берлінському музеї Berlin Story Bunker відкривається виставка фрагментів російської зброї, яку армія РФ використовує переважно проти мирного населення, під назвою «Знай свого ворога – смертельна зброя росіян в Україні».

Про це повідомляє кореспондентка Укрінформу, яка ознайомилася з експозицією напередодні її офіційного відкриття 28 червня.

«Ідеєю організації виставки тут було показати, як Росія руйнує мирні українські міста. Це воєнний злочин, і Путін – воєнний злочинець», - сказав кореспонденту історик, журналіст, куратор виставки Віланд Гібель. Він наголосив на відвертих паралелях між владою та злочинами Гітлера та його Третього Рейху та тим, що нині коять Путін і його війська.

«Війна, яка відбувається сьогодні, на мій погляд, завершиться лише зі смертю Путіна, як завершилася Друга світова війна кончиною Гітлера», - переконаний Гібель.

У Берліні відкривається виставка фрагментів російської зброї у війні проти України / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Його друг, директор музею і філантроп Енно Ленце зауважив зі свого боку, що метоювиставки є також розвінчання деяких міфів. Зокрема про те, що російська армія є другою найпотужнішою у світі і непереможною. Техніка, яка стоїть на озброєнні армії РФ, здебільшого дуже стара, а нова зроблена на базі елементів, які Росія отримує з-за кордону, в тому числі, на жаль, і з держав Заходу.

По відеозв’язку до запрошених звернулися представники Міноборони та Національного військово-історичного музею України. Заступник очільника Центру вивчення трофейного та ретроспективного озброєння та військової техніки полковник Олександр Заруба зауважив, що це вже третя подібна виставка за кордоном, і висловив сподівання, що така практика буде продовжена, адже треба показувати світові, що Росія – ворог, який загрожує сьогодні не тільки Україні, але й усій Європі, та подолати якого можна, лише об’єднавши зусилля.

Радник-посланник Посольства України у ФРН Максим Ємельянов своєю чергою подякував за допомогу Україні з боку Німеччини. Він зауважив, що для українців Третя світова війна вже розпочалась, але для решти світу – це умовний 1938 рік з тією різницею, що сьогоднішня Чехословаччина – Україна – вирішила боротися та захищати себе. Отже світ має наразі шанс не допустити «1 вересня 1939 року», початку світової війни.

Виставка, на якій представлено частини балістичних ракет, розвідувальних і ударних безпілотників, крилатих ракет, безпілотників, електроніку, оборонну зброю, лазерну зброю, комунікаційну електроніку та інше, організована за підтримки Міністерства оборони та Міністерства закордонних справ України, Національного військово-історичного музею України в Києві.

Експозиція буде відкрита для відвідувачів до 30 серпня 2024 року як частина виставок «Гітлер – як це могло статися», «Німеччина 1945 р. донині» та «Слава Україні». Саме в цьому музеї в 2017 році була відтворена кімната, де Адольф Гітлер застрелився 30 квітня 1945 року. За ці 7 років музей відвідало понад 2 мільйони гостей.

Чверть загального доходу музею за період роботи виставки буде спрямовано на проєкти в Україні.

Слід зауважити, що активісти Гібель і Ленце за свої гроші привезли та виставили перед російським посольством у Берліні 24 лютого 2023 року знищений російський танк Т-72. Вони планують продовжувати свої акції за підтримки української сторони, адже німецька влада інтересу до них не проявляє.

Теги по теме
война Германия Оружие
Источник материала
Поделиться сюжетом