У Литві зареєстровані понад 9,6 тисячі українських школярів
У Литві зареєстровані понад 9,6 тисячі українських школярів

У Литві зареєстровані понад 9,6 тисячі українських школярів

У Литві за даними місцевого Міністерства освіти, науки та спорту зареєстровано більше як 12 тис. українських дітей різного віку. З них 9 640 – школярі, 3,3 тис. з них навчаються в школах, які мають акредитацію не тільки литовського Міносвіти, а й українського МОН.

Про це розповів в інтерв'ю Укрінформупосол України в Литві Петро Бешта.

«В Литві снують три повноцінні школи, які отримали не тільки акредитацію МОН України, а й місцеву, литовську. Вони викладають українською мовою, з обов’язковим вивченням литовської. Це – МУШ (Міжнародна українська школа - ред.) з низкою філій, Харківська школа “Гравітація” у Вільнюсі та Школа “Героям слава” у Каунасі. Освіту в названих школах отримують понад 3,3 тисячі наших дітей», - сказав Бешта.

За його словами, великий внесок у відкриття мережі шкіл МУШ в Литві зробила ефективна організаторка Олена Внуковська. Першою була школа у Вільнюсі, далі відкрилися філії в Каунасі, Клайпеді, Шяуляї. «Держава фінансує освітню субвенцію у розмірі 275 євро на дитину. З цих коштів українські школи здійснюють оплату вчителям, враховуючи податки», - пояснив посол України в Литві.

Він додав, що за даними литовського Міністерства освіти, науки та спорту, в країні зараз зареєстровано, понад 12 тисяч українських дітей різного віку. З них 9 640 – школярі, трохи понад 2,6 тис. – дошкільнята. При цьому за фахом в Литві працюють 600 українських вчителів. «Ну й треба згадати і про студентів: в литовських вишах наразі навчається 877 українців», - відзначив український дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, в Литві станом на квітень цього року знайшли прихисток та отримали статус тимчасового захисту 85 тисяч українців. Уряд цієї країни сприяє інтеграції та адаптації біженців на усіх рівнях суспільного життя.

Теги по теме
Дети Школа Литва
Источник материала
Поделиться сюжетом