30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У МОН розповіли, як вступити на аспірантуру, щоб отримати відстрочку від мобілізації
У МОН розповіли, як вступити на аспірантуру, щоб отримати відстрочку від мобілізації

У МОН розповіли, як вступити на аспірантуру, щоб отримати відстрочку від мобілізації

В Україні оновили правила вступу на аспірантуру, за якими навчання на контрактній формі не передбачатиме відстрочки від мобілізації. Про це в коментарі РБК-Україна розповів перший заступник міністр освіти та науки Михайло Винницький.

Єдиний варіант отримати відстрочку - вступити на «бюджет» і навчатися на денній формі.

«МОН поставили в ситуацію, яка вимагає відділення тих вступників, які реально вмотивовані здобувати ступінь доктора філософії (найвищий рівень вищої освіти) від тих, яких хочуть використовувати аспірантуру не за призначенням», - каже Винницький.

Тому наразі є два рівні такого «фільтру»:

  • єдиний вступний іспит (ЄВІ), який складають всі вступники на магістерські та аспірантські програми
  • обмеження навчання в аспірантурі на денній формі лише тими, які вступають на місця державного замовлення (припинення набору за контрактом)

На навчальний рік 2024/2025 набір на денну форму навчання передбачено лише за держзамовленням, водночас кількість бюджетних місць збільшили вдвічі до семи тисяч.

«Заклади вищої освіти та наукові установи будуть мати можливість через власні вступні випробування відібрати саме тих аспірантів, яких вважають найбільш талановитими та перспективними - фактично без обмежень», - повідомили у МОН.

На контракт можна вступити тільки на заочну чи вечірню форму навчання, але вони не передбачають відстрочки від мобілізації.

«У число бюджетників до аспірантури за результатами вступних іспитів потраплять виключно найкращі. Тобто мотивовані особи, які дійсно за покликом серця хочуть займатися науково-дослідницькою діяльністю або розвиватися в кар'єрі викладача», - додав заступник міністра.

Цьогоріч неможливо перевестися на денну форму навчання з інших форм.

Поновити навчання на денній формі можуть виключно ті особи, які не є військовозобов'язаними, а також ті категорії, які згідно з законом, мають право переривати навчання.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Источник материала
Поделиться сюжетом