30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Тибеті знайшли найстаріші у світі кам’яні швейні голки
У Тибеті знайшли найстаріші у світі кам’яні швейні голки

У Тибеті знайшли найстаріші у світі кам’яні швейні голки

Археологи виявили шість кам’яних швейних голок віком 9000 років під час розкопок біля озера Сяда-Ко в Тибеті, що змінює наше уявлення про давні технології шиття.

Археологи, проводячи розкопки біля озера Сяда-Ко на заході Тибету, виявили шість незвичайних кам’яних артефактів.

Як Arkeonews, знайдені у 2020 році артефакти виявилися кам’яними швейними голками, вік яких сягає 9000 років.

Вчені дослідили ці голки, довжина яких трохи більше 2,5 см. Вони мають отвір на одному кінці та загострення на іншому. Голки виготовлені з тальку, актиноліту, серпентину та тремоліту. Датуються періодом від 7049 до 6568 років до нашої ери.

Науковці вважають, що голки могли використовувати для шиття, особливо для складних робіт, таких як шиття наметів, через трудомісткість виготовлення кам’яних голок порівняно з кістяними. На голках також знайдені сліди червоного пігменту, який пізніше був ідентифікований як охра, що вказує на можливе релігійне призначення.

Досі найдавнішим кам’яним голкам було лише 2700 років, їх знайшли в китайській провінції Хенань. Нова знахідка відсуває появу кам’яних голок більш ніж на 6000 років.

Раніше повідомлялося, що під час розкопок громадської будівлі в місті Лод (Ізраїль) археологи знайшли скарб монет, що датуються останнім повстанням євреїв проти римського панування.



Источник материала
Поделиться сюжетом