30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Українські полярники розповіли, як прогнозують магнітні бурі
Українські полярники розповіли, як прогнозують магнітні бурі

Українські полярники розповіли, як прогнозують магнітні бурі

Українські вчені на антарктичній станції ім. академіка Вернадського модернізували геомагнітну обсерваторію. Тепер вона працює на найвищому світовому рівні й готує односекундні дані в новому форматі. Їх використовують для прогнозів геомагнітних бур.  Науковці розповіли, як їх прогнозують та вивчають. Про це йдеться на Facebook-сторінці Національного антарктичного наукового центру.

- Магнітна буря - це збурення магнітного поля Землі, що може тривати від кількох годин до кількох діб. Магнітні бурі пов'язані з корональними викидами Сонця, коли величезний потік плазми із “вмороженим” магнітним полем рухається в бік Землі. Під час взаємодії магнітного поля Сонця (його ще називають міжпланетним магнітним полем, ММП) і магнітного поля Землі різко змінюється величина компонента останнього, що і є бурею, - пояснюють науковці.

Для характеристики магнітної активності існує багато індексів. Найпоширенішим є індекс Бартельса - К. За його допомогою, окрім характеристики магнітної активності, також класифікують магнітні бурі. Індекс К описує відхилення магнітного поля Землі від норми протягом тригодинного інтервалу.

Найсильнішою вважають геомагнітну бурю 1859 року, відому як Керрінгтонська подія. Вона мала найвищі індекси й вивела з ладу більшість магнітних приладів та телеграфні системи. 10-12 травня цього року обсерваторія на “Вернадському” зафіксувала ще одну найбільшу магнітну бурю за 165 років. Під час неї був збій в роботі супутників Starlink, а також можна було спостерігати полярні сяйва (висипання заряджених частинок) на широтах, де зазвичай цих сяйв не спостерігається. Так, ввечері 10 травня у багатьох регіонах України помітили північне сяйво - небо стало насичено рожевим.

  • 5 червня українські науковці розповіли, що модернізували геомагнітну обсерваторію на станції “Академік Вернадський”, що в Антарктиці. Тепер вона одна із небагатьох, які можуть передавати надточні односекундні дані геомагнітних спостережень у новому форматі. Користуватися цими даними можуть вчені 106 обсерваторій з 43 країн світу. 
  • 12-23 червня Землю накрила потужна магнітна буря.
Источник материала
Поделиться сюжетом