30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами - ПАРЄ
Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами - ПАРЄ

Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами - ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи вважає Закон Грузії про прозорість іноземного впливу несумісним з демократичними стандартами та закликає негайно його скасувати. Його ухвалення свідчить про відступ країни від демократії.

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції ПАРЄ «Виклики, що стоять перед демократією в Грузії», передає кореспондент Укрінформу.

«Асамблея висловлює тверду надію на демократичну консолідацію Грузії та подальшу євроатлантичну інтеграцію країни. Вона підтверджує свою готовність співпрацювати та брати участь у конструктивному і відкритому діалозі з владою, а також з усіма іншими політичними силами й всіма секторами грузинського суспільства з метою подолання нещодавніх невдач і забезпечення виконання зобов'язань, узятих на себе Грузією при вступі до Ради Європи», - йдеться в документі.

Асамблея висловила глибоку стурбованість надмірним і непропорційним застосуванням сили поліцією, насильницькими нападами та кампаніями залякування демонстрантів, активістів громадянського суспільства, журналістів і членів парламенту.

У документі висловлюється надія на демократичну консолідацію Грузії та подальшу євроатлантичну інтеграцію, "щоб зупинити нещодавній відступ і підтримати дотримання зобов'язань Грузії".

У прийнятому тексті також підкреслюється стурбованість нещодавнім прийняттям - всупереч рекомендаціям Венеціанської комісії - поправок до законодавчої бази для проведення виборів.

«Ухвалення Закону про прозорість іноземного впливу не можна відокремлювати від наступних парламентських виборів у Грузії, які відбудуться 26 жовтня 2024 року. Асамблея занепокоєна тим, що зазначений закон може перешкодити проведенню цих виборів і підірвати довіру до їх результатів, що може вплинути на легітимність голосування», - наголошують парламентарі.

Моніторинговий комітет ПАРЄ продовжуватиме пильно стежити за розвитком подій у Грузії, зокрема за майбутніми виборами та їхніми результатами, і негайно доповідати.

Як повідомляв Укрінформ, грузинський парламент у четвер схвалив у першому читанні законопроєкт «Про сімейні цінності й захист неповнолітніх» та поправки до 18 законів, які обмежують права ЛГБТ-спільноти.

Зазначається, що правляча партія «Грузинська мрія» планує схвалити законопроєкти у другому і третьому читанні під час осінньої сесії, що відкриється у вересні, незадовго до проведення парламентських виборів 26 жовтня.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Закон Грузия ПАСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом