30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Зірці Mercedes-Benz виповнилося 115 років
Зірці Mercedes-Benz виповнилося 115 років

Зірці Mercedes-Benz виповнилося 115 років

Цього дня 115 років тому вперше з’явилася відома емблема компанії Daimler Motoren Gesellschaft – трипроменева зірка, яка й сьогодні оздоблює всі автомобілі марки Mercedes-Benz.

Ідея трипроменевої зірки як фірмового знака зародилася у «батька автомобіля» Готтліба Даймлера задовго до появи першого зразка його автомобіля. Відомо, що ще 1872 року він зобразив її на поштовій листівці, адресованій своїй дружині. І там він написав, що настане час, коли ця зірка буде символом величезного заводу з виробництва самохідних транспортних засобів.

Чому зірка мала три промені? Справа в тому, що Даймлер дивився на перспективу розвитку механічного транспорту широко. І вже тоді вважав, що його двигуни внутрішнього згоряння будуть використовуватись у всіх трьох стихіях: на суші, на воді та в повітрі.

Спочатку трипроменева зірка була зареєстрована як торгова марка, а вже наступного року її зображення з’явилося на верхніх бачках радіаторів. У 1916 році її уклали в коло, верхня частина якого прикрашали чотири крихітні трипроменеві зірочки, а нижню – великі літери MERCEDES.

1926 року фірма Daimler об’єдналася з фірмою, заснованою іншим «батьком автомобіля» – Карлом Бенцем. Нова компанія отримала назву Daimler-Benz, а її автомобілі – відповідно марку Mercedes-Benz.

Зображення трипроменевої зірки на емблемі автомобілів збереглося. Однак її обрамлення стало іншим. У верхній частині замість зірочок помістили лавровий вінок – мотив, запозичений з емблеми фірми Benz, хоч і сильно перероблений. І, звичайно ж, у нижній частині замість напису Mercedes з’явилася інша – Mercedes-Benz.

Потрібно сказати, що в ті роки були популярні різні декоративні фігурки, які монтувалися на верху радіаторів. Не минула доля й автомобілі Mercedes-Benz. На пробках радіаторів – і легкових моделей, і комерційних машин – красувалася хромована трипроменева зірка, поміщена в тонке кільце.

При цьому на вантажівках та автобусах була ще одна трипроменева зірка: велика хромована, розміщена прямо по центру радіатора. А пізніше, коли з’явилися дизельні вантажівки знизу, до неї додався ще й напис Diesel.

Источник материала
Поделиться сюжетом