1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Чи може ChatGPT скласти іспити краще за студента — дослідження
Чи може ChatGPT скласти іспити краще за студента — дослідження

Чи може ChatGPT скласти іспити краще за студента — дослідження

Штучний інтелект може складати університетські іспити не гірше, а то й краще за справжніх студентів. Причому, як правило, перевіряльники не здатні відрізнити штучні мозки від справжніх.


Таких висновків дійшли фахівці з Університету Редінга, використавши для перевірки бот ChatGPT, пише «Закон і Бізнес» з посиланням на Бі-Бі-Сі.

З його допомогою вони сконструювали 33 фальшиві «студенти» і відправили їх складати іспити з психології для бажаючих отримати ступінь бакалавра в цьому ж університеті.

За даними дослідників, результати несправжніх «студентів» у середньому були на півбалу вищі, ніж у реальних однолітків. А есе, написані штучним інтелектом, практично неможливо відрізнити від написаних живими людьми: 94% із них не викликали підозр у перевіряльників.

Автори роботи, опублікованій у журналі Plos One, зазначають, що насправді, ймовірно, вдасться виявити ще менший відсоток робіт, виконаних за допомогою ШІ. Показник у 6% вони вважають завищеним.

«Це особливо тривожно, оскільки роботи, виконані за допомогою ШІ, отримували вищі оцінки, ніж реальні роботи студентів, — йдеться у дослідженні. — Таким чином, студенти можуть безкарно списувати за допомогою ШІ — і при цьому отримувати вищі оцінки, ніж ті, хто чесно здавав».

Доцент Пітер Скарф та професор Етьєн Рош, які керували дослідженням, заявили, що отримані ними результати мають стати «тривожним сигналом» для викладачів усього світу.

Щоправда, зазначають вчені, результати фальшивих «студентів» перевершили справжні результати лише на перших двох курсах. При цьому справжні студенти показали вищі результати в іспитах на третьому курсі.

«Це узгоджується з уявленням про те, що в нинішній інкарнації ШІ відчуває труднощі з більш абстрактними міркуваннями», — кажуть дослідники.

Вчені вже висловлюють побоювання щодо впливу штучного інтелекту на освіту, а Університет Глазго нещодавно знову запровадив очні іспити з одного із курсів.

На початку року газета Guardian повідомила про інше дослідження, яке показало, що більшість студентів використовують програми штучного інтелекту при написанні есе, але лише 5%, за їх власним визнанням, просто вставляють у свої роботи текст, створений ШІ, жодним чином його не редагуючи.

Источник материала
Поделиться сюжетом