30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
День Конституції України: цікаві історичні факти про Основний Закон
День Конституції України: цікаві історичні факти про Основний Закон

День Конституції України: цікаві історичні факти про Основний Закон

Україна має багату історію, сповнену величними подіями, які сформували її як незалежну та суверенну державу. Однією з них є ухвалення Конституції.

Основний Закон визначає правові засади життя суспільства і країни в цілому. Про історію його створення розповіло видання Суспільне культура.

День Конституції України, який відзначається 28 червня, є не лише державним святом, але й важливим символом національної єдності, суверенітету та демократичних цінностей. Також це єдине свято, що закріплене в найголовнішому Законі країни.

Історія української Конституції має глибоке коріння, що сягає часів стародавніх державних утворень.

"Руська правда" Ярослава Мудрого

Вважається, що українське право почало набувати форми за часів київського князя Ярослава Мудрого. Він створив "Руську правду", яка давала можливість людям захищати свої права на життя, здоров'я та майно.

Перша юридична конституція на території України

3 травня 1791 року на території сучасної України діяла Конституція Речі Посполитої. Вона скасувала принцип одноголосного прийняття рішень, зміцнила виконавчу владу за принципом спадкової монархії та розширила права міщан. Однак діяв цей документ не довго, допоки в 1795 році країна не поділилася між Росією та Австрією.

Конституція Пилипа Орлика

Найперший в історії України конституційний акт – це "Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького", відомий як Конституція Пилипа Орлика. Цей документ мав значний вплив на розвиток сучасного державного ладу. І хоча він не набув фактичної чинності, його принципи стали основою для майбутніх українських конституційних документів.

Оригінал Конституції Пилипа Орлика зберігається у Національному архіві Швеції. Документ написаний латиною, однак має українськомовний варіант, який був підписаний гетьманом. На жаль, його оригінальна титульна сторінка досі зберігається у Москві.

Конституція УНР

29 квітня 1918 року, в останній день свого існування Центральна рада ухвалила Конституцію Української народної республіки. Вона проголошувала державну незалежність і територіальну цілісність УНР, а також рівність прав громадян та демократичні свободи. Однак документ так і не набув чинності через державний переворот гетьмана Павла Скоропадського.

Конституції в СРСР

За часів Радянського союзу діяло чотири Конституції:1919, 1929, 1937 та 1978 років. В них також йшлося про демократичні цінності та свободи, які гарантували права людини, але на практиці вони не діяли.

Конституція 1996 року

Після проголошення незалежності України була створена Конституційна комісія, яка почала розробляти сучасну Конституцію. До 1996 було створено щонайменше 15 варіантів документа, що постійно обговорювалися, доповнювалися і доопрацьовувалися. Найбільші суперечки виникали між комуністичною стороною депутатів, які відмовлялися підтримувати тризуб і синьо-жовтий прапор та тією, що не погоджувалася з автономним статусом Криму.

За словами тодішнього народного депутата Михайла Сироти, боротьба була настільки запеклою, що часом здавалося, що "незалежної України не буде". Однак зрештою нардепи знайшли компроміс та пішли одне одному на поступки.

Раніше OBOZ.UA розповідав про те, чи матимуть українці державний вихідний 28 червня в умовах воєнного стану.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом