30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці
Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

Довге тіло, пір'я і короткі ноги з шипами. Останки дивної істоти знайшли в Північній Америці

У Північній Америці знайшли останки дивної, наче інопланетної істоти. Невідоме створіння має шипи, пір'я та довге тіло з багатьма відростками.

Вчені виявили скам'янілості незрозумілої морської істоти в Канаді. За попередніми висновками вчених, вона жила на землі понад 500 мільйонів років тому.

Істоту, яку вчені назвали лобоподієм, знайшли у Національному парку "Йохо" ще в 1983 році, але досі не брались за її дослідження. Вона лежала посеред грядки з тюльпанами поруч із ще 10 тисячами скам'янілостей. Дослідники з Королівського музею Онтаріо заявляють, що відтоді вдалось ідентифікувати понад 50 нових видів невідомих істот, одна з яких навіть мала форму тюльпана.

Проте найдивнішою поміж знайдених скам'янілостей є саме лобоподій, також ще названий ентотиреос синнауструс. За дослідженням вчених, істота мала видовжене до 5 см тіло і короткі ноги з шипами, що стирчали назовні зі спини, а з передньої частини тіла росли відростки, схожі на пір’я.

У дослідженні повідомляється, що половина відростків цієї істоти були "довгими та тонкими", а решта –"товстішими та конусоподібними". Довгі відростки були вкриті "дуже короткими колючками" і мали два ряди "дуже довгих" і "вигнутих шипів у формі шевронів, схожих на кігті".

Скам'янілості лобоподія показали, що різні частини його тіла були призначені для виконання різних функцій. Задні кінцівки, ймовірно, служили для її захисту.

Ця істота могла розвинутися в результаті кембрійського вибуху, який стався в палеозойську еру близько 530 мільйонів років тому. У цю епоху відбулося значне збільшення площі придатної для життя на морському дні, тож і зросла кількість різноманітних тварин.

Вчені наголошують, що кембрійський вибух – одна з найважливіших подій в історії життя на нашій планеті, завдяки якій тварини стали найпомітнішою частиною морських екосистем планети.

Що спричинило кембрійський вибух, досі невідомо. Але деякі дослідники стверджують, що підвищення рівня кисню дозволило сформувати більших, складніших тварин, таких як лобоподій. Після вибуху у тварин почав розвиватися зір, ноги, а також з'явилися відносини між хижаком і жертвою через посилення конкуренції.

"Тіла тварин змінювались і урізноманітнювались. Це екологічне явище, оскільки життя реагувало на зміну умов навколишнього середовища", – підсумував науковий співробітник Музею природної історії в Лондоні доктор Грег Еджкомб.

OBOZ.UA також писав, що у вічній мерзлоті Сибіру знайшли муміфікованого вовка віком 44 000 років: у нього дивом збереглися органи, хутро і зуби.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом