30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як і де народжуються зірки: який вигляд має одне з дивовижних місць у Всесвіті
Як і де народжуються зірки: який вигляд має одне з дивовижних місць у Всесвіті

Як і де народжуються зірки: який вигляд має одне з дивовижних місць у Всесвіті

На новій фотографії космічного телескопа Габбл показано туманність, розташовану в тисячах світлових років від нас.

Космічний телескоп Габбл зробив приголомшливу нову фотографію новонароджених зірок, які перебувають усередині хмари з газу і пилу, що світиться, пише Space.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Яскрава хмара з газу і пилу на знімку телескопа Габбл — це туманність RCW 7, розташована на відстані 5300 світлових років від Землі. Це одне з тих дивовижних місць у Всесвіті, де з'являються нові зірки. Рожеве світіння туманності створює ультрафіолетове випромінювання новонароджених масивних зірок, які іонізують водень у туманності.

Усередині туманності знаходяться молекулярні хмари з водню, частини яких під дією гравітації стискаються і виникають так звані протозірки. Тобто це зачатки звичайних зірок, оточені дисками з газу і пилу, з яких ці об'єкти беруть матерію для зростання і набору маси. Але в туманності RCW 7 виникають особливо масивні зірки, і вони випускають дуже сильне іонізуюче випромінювання.

Яскрава хмара з газу і пилу на знімку телескопа Хаббл — це туманність RCW 7, розташована на відстані 5300 світлових років від Землі
Фото: NASA

Новий знімок телескоп Габбл зробив у рамках дослідження масивної та дуже молодої подвійної системи протозірок під назвою IRAS 07299-1651, що розташована ближче до верхньої частини туманності RCW 7. Одна з камер космічного телескопа зробила фотографію у ближньому інфрачервоному діапазоні світла, адже саме він може пройти крізь більшу частину газу та пилу в туманності RCW 7.

За словами астрономів, туманність RCW 7 зникне через кілька мільйонів років, адже випромінювання масивних зірок поступово розсіює газ туманності. Також цей процес посилюють вибухи наднових, які знищують масивні зірки. Нові зірки в цій туманності включатимуть у себе лише частину газу туманності, а інша частина пошириться галактикою і створить нові молекулярні хмари. А в них з'являться нові зірки.

На світлині також можна побачити зірки, які знаходяться між туманністю і Сонячною системою. Вони здаються більшими, бо знаходяться на передньому плані і не є частиною туманності.

Як уже писав Фокус, фізики зробили нове відкриття в Чумацькому Шляху і це погана новина для теорії темної матерії. Нове дослідження було спрямоване на розуміння природи невловимої темної матерії, але результати, схоже, розчаровують.

Фокус також писав про те, що ж сталося зрештою з історичним посадковим модулем китайської місії "Чан'є-6", який вперше зміг зібрати зразок ґрунту на зворотному боці Місяця.

Теги по теме
Космос
Источник материала
Поделиться сюжетом