30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Як Україна отримала Конституцію: історія і архівні фото
Як Україна отримала Конституцію: історія і архівні фото

Як Україна отримала Конституцію: історія і архівні фото

Конституція – Основний Закон держави, а ухвалення цього документа стало важливою подією в історії України. Фундамент був закладений ще за часів "Руської правди" Ярослава Мудрого, традицію продовжили козаки, а Конституція Пилипа Орлика стала першою у світі.

В день річниці ухвалення Основного Закону пропонуємо згадати, як Україна отримала Конституцію та коли і які в неї вносили зміни. OBOZ.UA публікує ретроспективний екскурс від моменту ухвалення Конституції до періоду Євромайдану.

Радянська Конституція, що існувала і в часи незалежності України

Остання Конституція радянської України була підготовлена та ухвалена під впливом Гельсінських угод 1975 року, які підписав в тому числі і СРСР. Формально було закріплене зобов’язання дотримуватися основних права і свобод людини. Так відбулося оновлення Конституції 1937 року вперше за 40 років.

У радянській Конституції всі права і свободи були декларативними, вони майже ніколи не закріплювалось відповідними законами, а на практиці взагалі нівелювалися. Саме ця редакція продовжувала діяти аж до прийняття Конституції незалежної України в 1996 році.

Конституція незалежної України

Ухвалення Конституції стало великою подією для молодої України. Парламентарям знадобилось 24 години безперервної роботи, а підготовка документу тривала майже 6 років.

Найбільш спірними виявитися питання про розподіл влади, приватну власність, статус російської мови та національну символіку.

Перші зміни до Конституції

Після Помаранчевої революції були внесені перші зміни в Конституцію. Україна стала парламентсько-президентською республікою (а була президентсько-парламентською). Це мало би означати подальшу демократизацію України і зменшення впливу однією людини на механізм стримувань і противаг влади.

Подальші зміни і Євромайдан

У 2010 році Янукович отримав владу і почав концентрувати навколо себе всю владну вертикаль. Конституція зразка 2004 року звужувала повноваження глави держави, що майбутньому президентові-втікачу було вкрай невигідно.

30 вересня 2010 року Конституційний Суд України визнав неконституційним перехід до парламентсько-президентської республіки. Це дозволило Януковичу отримати небачені на той час владні повноваження.

Після Євромайдану та Революції Гідності, від 2 березня 2014 року фактично є чинною Конституція України, прийнята 28 червня 1996 року, зі змінами і доповненнями, внесеними законами України № 2222-IV від 8 грудня 2004 року, № 2952-VI від 1 лютого 2011 року, № 586-VII від 19 вересня 2013 року і № 742-VII від 21 лютого 2014 року.

Раніше OBOZ.UA розповідав, що протягом 1990-1996 років було розроблено аж 15 проєктів Конституції.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом