30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій
Лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій

Лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій

Лікування безпліддя цьогоріч вперше включено в Програму медичних гарантій. Скористатися послугою безоплатно можна в 15 медичних закладах країни, які мають договір із Національною службою здоров’я на пакет "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)".

Такі заклади є в Києві, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Рівненській областях. Загалом 255 пацієнток вже скористалися послугою безоплатно. З початку року 71 жінка, яка отримувала медичні послуги з лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій, вже завагітніла.

Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro) - це науково-доведений метод подолання проблеми безпліддя, який застосовується у багатьох розвинених країнах світу. Метод є складним та дороговартісним, через що - рідко використовується серед жінок, яким поставлено діагноз "безпліддя".

"В Україні, на жаль, стрімко знижується народжуваність. Для того, щоб допомогти українським сім’ям відчути радість батьківства, у Програму медичних гарантій-2024 включений новий пакет послуг "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій". Це означає, що люди зі встановленим діагнозом безпліддя можуть безоплатно отримати лікування у медичних закладах, що мають контракт з Національною службою здоров’я України. За один цикл штучного запліднення держава сплачує понад 60 тис. грн. Загалом, на лікування безпліддя у бюджеті Програми медгарантій на цей рік закладено понад 1,8 млрд грн", - каже голова НСЗУ Наталія ГУСАК.

Які послуги пацієнтка отримує безоплатно?

В обсяг безоплатної медичної допомоги в межах пакету "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)" включені:

  • оцінювання результатів попередніх обстежень, огляд та консультування пацієнтів щодо доцільності лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій;
  • проведення контрольованої медикаментозної стимуляції яєчників у жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;
  • проведення аспірації вмісту фолікулів яєчників під контролем ультразвукового дослідження та пошук ооцитів у фолікулярній рідині жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;
  • знеболення етапу трансвагінальної аспірації фолікулів яєчників, консультація анестезіолога;
  • отримання сперми від чоловіка жінки, яка має показання до лікування безпліддя за допомогою ДРТ, а також спеціальна обробка сперми та підготовка її до запліднення;
  • здійснення етапу запліднення яйцеклітин та культивування отриманих ембріонів;
  • ембріотрансфер;
  • контроль за станом пацієнтки до настання вагітності;
  • ультразвукове дослідження органів малого тазу пацієнтки;
  • вибір схеми стимуляції, лікарських засобів, корекція їх доз з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтки, результатів клінічного, ультразвукового обстеження та моніторингу;
  • забезпечення лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу ДРТ;
  • преімплантаційна медико-генетична діагностика ембріону за медичними показаннями тощо.

Повний обсяг медичної допомоги можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/lesIjfvy.

Як отримати безкоштовну послугу з лікування безпліддя?

  1. Отримати електронне направлення від медичного закладу, де створено спеціальний мультидисциплінарний консиліум, який скеровує повнолітніх на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за Програмою медичних гарантій.
  2. Мати встановлений діагноз "Жіноче безпліддя", "Чоловіче безпліддя".

Важливо! Вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більше 40 років.

  1. Звернутись для лікування безпліддя в той медичний заклад, який надає ці послуги за договором із НСЗУ.

Знайти найближчий заклад, який має відповідний договір із НСЗУ за пакетом, можна зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Або скориставшись інформаційною панеллю (дашбордом) "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій". Оберіть область, громаду або населений пункт та назву пакету послуг "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)". На карті залишаться медичні заклади, які мають договір з НСЗУ за пакетом з лікування безпліддя.

Лікування можливо як в амбулаторних умовах, так і на умовах стаціонару, зокрема денного — залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику "Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024". Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b.

Источник материала
Поделиться сюжетом