30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Оплата лікарняних: як вона відбувається при нещасному випадку на виробництві
Оплата лікарняних: як вона відбувається при нещасному випадку на виробництві

Оплата лікарняних: як вона відбувається при нещасному випадку на виробництві

Оплата лікарняних: як вона відбувається при нещасному випадку на виробництві

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, українці, які офіційно працевлаштовані, можуть оформити лікарняний та отримувати грошову допомогу зв’язку з тимчасовою втратою непрацездатності. У Головному управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області розповіли про особливості оплати лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві та профзахворювання.

У ПФУ пояснили, що підставою для оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням є листок непрацездатності із зазначеними в ньому причинами тимчасової непрацездатності; акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння).

«У випадку, коли непрацездатність пацієнта мала зв’язок із нещасним випадком, професійним захворюванням або аварією на виробництві, для категорії медичних висновків «Захворювання або травма загального характеру» лікар робить відповідну відмітку», – йдеться у повідомленні.

Також у ПФУ зазначили, що лише після завершення розслідування нещасного випадку або професійного захворювання на підставі актів розслідування нещасного випадку або професійного захворювання причина непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві» може бути змінена Фондом на причини непрацездатності «Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві» або «Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання».

Працівник по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання може отримати допомогу в розмірі 100% середньої заробітної плати.

«При цьому перші 17 днів тимчасової непрацездатності оплачуються роботодавцем за рахунок коштів підприємства, установи, організації. Оплата допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за рахунок коштів Пенсійного фонду України здійснюється з 18 календарного дня тимчасової непрацездатності. При цьому, розрахунок допомоги проводиться окремо за кожним місцем роботи», – пояснили у ПФУ.

Слід зазначити, що коли на момент настання страхового випадку застрахована особа працює за сумісництвом, на умовах цивільноправового договору, провадить підприємницьку або іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу безпосередньо від такої діяльності, обчислення середньої зарплати (суми заробітної плати) здійснюється страхувальниками окремо за основним місцем роботи, за сумісництвом та за місцем (місцями) провадження іншого виду (видів) діяльності. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

У ПФУ додали, що підставою для фінансування страхувальників є заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми страхових виплат за їх видами.

«Для отримання фінансування по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням слід обрати Додаток 2», – йдеться у повідомленні.

Раніше ми писали, чи можуть українці дистанційно оформити лікарняний та що для цього потрібно.

Источник материала
Поделиться сюжетом