30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Поліцейські оголосили підозру шахраю, який наживався на допомозі пораненим воїнам
Поліцейські оголосили підозру шахраю, який наживався на допомозі пораненим воїнам

Поліцейські оголосили підозру шахраю, який наживався на допомозі пораненим воїнам

Кіберполіцейські та слідчі викрили мешканця обласного центру, який створював у соцмережі фейкові оголошення про допомогу військовим. Особлива цинічність полягала в тому, що «благодійник» використовував фото справжніх українських воїнів, а також людей, які постраждали внаслідок нещасних випадків ще до повномасштабного вторгнення.

Оперативники кіберполіції та слідчі Житомирського районного управління поліції під процесуальним керівництвом Житомирської окружної прокуратури за сприяння Управління карного розшуку ГУНП області викрили 42-річного мешканця обласного центру, який розміщував у соціальній мережі фейкові оголошення про збір грошей на допомогу захисникам і захисницям України, які постраждали від дій країни-агресора.

Зокрема, у створених протягом 2023-2024 років дописах фігурант розміщував фото реальної української військової, котра виконує завдання із захисту нашої держави. Поруч із нею - фото іншої дівчини з ампутованими кінцівками, яка насправді втратила їх ще в 2021 році в результаті нещасного випадку на залізниці. Її рідні справді продовжують збирати кошти на реабілітацію дівчини. При цьому, у дописі шахрай повідомляв, що на першому й другому фото - саме військова, яка нібито була поранена на війні.

Видаючи з себе благодійника, зловмисник просив скинути кошти нібито на лікування та протезування військової на підконтрольні йому банківські картки.

За попередніми даними фігурант у такий спосіб ошукав десятки осіб. Загальна сума збитків становить близько 300 тисяч гривень.

У червні цього року поліцейські провели обшуки за місцем реєстрації та проживання фігуранта. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, 10 банківських карток, стартові пакети мобільних операторів та компʼютерну техніку.

Слідчі оголосили фігуранту підозру за ч. ч. 1, 2 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до трьох років позбавлення волі.

Наразі слідчі дії тривають, встановлюється остаточна кількість потерпілих та повна сума завданих збитків. Можлива додаткова кваліфікація злочину.

Источник материала
Поделиться сюжетом