30 июня, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Ремонт вийде боком, якщо розлютите сусідів — на скільки можуть оштрафувати за шум у квартирі
Ремонт вийде боком, якщо розлютите сусідів — на скільки можуть оштрафувати за шум у квартирі

Ремонт вийде боком, якщо розлютите сусідів — на скільки можуть оштрафувати за шум у квартирі

Проведення ремонтних робіт у багатоквартирних будинках – звичайне явище. Часто мешканці самі займаються ремонтом, інколи ж приваблюють майстрів. Однак гучні звуки, такі як свердління або стукіт молотка можуть турбувати сусідів, особливо увечері або у вихідні дні, коли будь-який шум заборонено. У цій статті розповімо, за яких умов українців може бути оштрафовано за перевищення рівня шуму під час ремонту.

Закон "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення" визначає правила шуму під час будівельних, ремонтних та декоративних робіт. Відповідно до цього закону, проводити такі роботи дозволено у будні з 8:00 до 21:00. У вихідні, святкові дні та у нічний час (з 21.00 до 8.00) гучна діяльність заборонена.

ремонт

Якщо рівень шуму перевищується, сусіди мають право викликати поліцію, яка може скласти протокол та виписати штраф. Важливо зазначити, що згідно з Кодексом законів про працю, загальним вихідним днем ​​лише неділя, тому ремонт у суботу вдень не вважається порушенням.

Винятки та штрафи

Є винятки з правил, коли мешканці багатоквартирного будинку погоджуються зазнавати шуму після 21:00. У таких випадках шум через ремонтні роботи допускається за умови, що всі сусіди погодилися.

Порушення норм гучності карається фінансовими санкціями. За перше порушення фізичні особи можуть одержати усне попередження або штраф у розмірі від 85 до 255 гривень. Для юридичних осіб штраф складає від 255 до 510 гривень.

За повторного порушення протягом року штраф для фізичних осіб зростає до 255-510 гривень, а для юридичних осіб – до 850-2 550 гривень. Також можливе вилучення предметів збудження (ремонтних інструментів).

Рука з молотком, скріншот: YouTube

До звільнені рівні шуму

Допустимі рівні шуму встановлені для різних типів приміщень та об'єктів. Ось основні норми для житлових будинків та інших захищених об'єктів:

  • У житлових будинках: до 55 дБ вдень, до 45 дБ уночі.

  • У гуртожитках та готелях: до 70 дБ вдень, до 60 дБ вночі.

  • Біля житлових будинків: до 70 дБ вдень, до 60 дБ вночі.

  • На майданчиках для відпочинку: до 60 дБ.

  • У кафе та ресторанах: до 70 дБ.

Для порівняння, рівень звуку 30 дБА відповідає шепоту або звуку настінного годинника, а 45 дБА – це звичайна розмова. Для вимірювання рівня шуму можна використовувати спеціальні прилади, мобільні та комп'ютерні програми.

Раніше ми розповідали, що водіям загрожує штраф від 34 000 грн.: потрібно терміново оновити дані про своє авто

Також не виплатити і за все життя: за що газовики можуть виписати півмільйонний штраф

Источник материала
Поделиться сюжетом