Три України, децентралізація і боротьба з корупцією: цікаві факти про Конституцію Пилипа Орлика
Три України, децентралізація і боротьба з корупцією: цікаві факти про Конституцію Пилипа Орлика

Три України, децентралізація і боротьба з корупцією: цікаві факти про Конституцію Пилипа Орлика

В історії кожної країни є речі, які визначають її шлях і формують національну ідентичність. Для України однією з них є Конституція Пилипа Орлика.

Цей конституційний документ вважається одним з перших та став першою моделлю вільної демократичної держави. Детальніше про його положення читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Конституція Пилипа Орлика, підписана 1710 року є не лише важливим історичним артефактом та символом прагнення українського народу до демократичного устрою та незалежності, а й одним із перших прикладів конституційної угоди, яка передбачала розподіл влади, децентралізацію, захист прав людини та боротьбу з корупцією. В той час як Європа тільки починала формувати ці цінності, гетьман вже розробив і представив новаторський підхід до організації влади, за яким зараз живе весь цивілізований світ.

Три України

В Конституції Пилипа Орлика згадується одразу три назви України:

  • Військо Запорозьке – це офіційна назва Гетьманщини;
  • Україна – правобережна частина українських земель, яка станом на XVIII століття входила до складу Речі Посполитої;
  • Мала Русь – лівий берег України.

Корупція та кумівство

В документі була окрема стаття, присвячена тому, що жоден посадовець не може залучати та вплутувати в свою роботу родичів або знайомих. Тобто заборонялося так зване кумівство.

Окремо підіймається питання корупції та зловживання владою. В десятій статті йшлося про заборону хабарів, таємної кореспонденції та використання влади в особистих цілях. Крім того, посадовці не могли б самостійно призначати людей на посади.

Чотирнадцята стаття скасовувала системи безплатного обслуговування представників влади, зокрема й гетьмана. Це було зроблено, щоб чиновники не зловживали своїм положенням та не отримували вигоду, прикриваючись державними справами.

Також згідно з Конституцією привілеї гетьмана стали обмеженими і народ міг позбавити його влади, якщо він не вдало виконував свої обов’язки.

Монарх позбувся права судити людей на свій розсуд, не міг вільно розпоряджатися державною скарбницею, здійснювати зовнішню політику, встановлювати особисте управління без згоди Генеральної Ради та влада вперше була розділена на законодавчу, виконавчу та судову.

Децентралізація

Тринадцята стаття Конституції постановляла, що столицею держави Війська Запорозького проголошувався Київ. При цьому окремою статтею було гарантовано збереження прав та привілеїв не лише столиці, а й інших міст з органами місцевого самоврядування.

Захист прав та соціальна спрямованість

Обраний гетьман повинен був гарантувати, що права та вольності запорожців будуть захищені. Крім того, в документі йшлося про непорушність кордонів держави, звільнення від московського панування, повернення полонених та відшкодування Москвою збитків.

Також Конституція не лише обмежувала чиновників, а й захищала слабі верстви населення, наприклад, старих козаків, сиріт та вдів.

Жінок, що залишилися без чоловіка-козака або ті, у кого чоловік в поході, звільняли від податків. Також не оподатковувалися торговці, які збували товар, що виготовили самі.

Цікаві факти про Конституцію та Пилипа Орлика

  • Оригінал Конституції Пилипа Орлика зберігається у Швеції, а перекладений з латини на українську мову варіант й досі перебуває в Москві;
  • В молдавському місці Бендери, де було складено конституцію є пам’ятник документу;
  • Дружина і доньки Пилипа Орлика були освіченими та займалися справами, які на той час вважалися "чоловічими";
  • Конституція замість довічної влади ввела виборну, тому монарх почав набувати характеристик президента;
  • Оскільки Конституція була написана в еміграції, договір не міг діяти повноцінно. Однак на правобережжі України, де гетьмана підтримували він мав силу;
  • Пилип Орлик розпочав свою кар’єру на маленькій посаді писаря у канцелярії київського митрополита;
  • Гетьман добре володів, окрім української, ще 10 мовами.

Раніше OBOZ.UA публікував цікаві історичні факти про сучасну конституцію України.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Источник материала
Поделиться сюжетом