З переказів у євро "деруть" комісію: украинцям розповіли, як платити менше
З переказів у євро "деруть" комісію: украинцям розповіли, як платити менше

З переказів у євро "деруть" комісію: украинцям розповіли, як платити менше

Клієнтка Monobank поскаржилась, що банк зняв з неї комісію за здійснення грошового переказу у євро. При цьому чималу – 31 євро (понад 1 300 грн за актуальним курсом НБУ). У самому ж банку визнали, що за певних умов комісія справді стягується – розповівши водночас, як зробити такі перекази дешевшими.

Скаргу клієнтка Monobank розмістила на порталі "Мінфін". Вона зазначила: переказ робила зі свого рахунку у словацькому банку на свій же рахунок у Monobank.

"Комісію я сплатила при переведенні до словацького банку. У monoбанку зник 31 євро. Пояснити вони у службі підтримки мені не змогли", – йдеться у скарзі.

Що сказали у Monobank

У самому Monobank пояснили, що за зарахування SWIFT-платежу з боку самого банку комісія відсутня. Однак "звід типу комісії, яка обирається при створенні переказу, а також від кількості банків по "трасі" платежу і їх умов обслуговування кореспондентських рахунків", можуть виникати додаткові комісії.

Зокрема, за стандартами SWIFT існують такі типи комісії:

  • OUR – усі комісії оплачує відправник;
  • SHA – комісії відправника платежу сплачує відправник, інші комісії – одержувач;
  • BEN – усі комісії з платежу оплачує отримувач.

Як платити менше при переказах у євро

Водночас, там наголосили: для переказів у євро найкраще використовувати SEPA-перекази. Якщо, звісно, вони доступні у банку-відправнику.

"Переказ коштів через SEPA набагато дешевше, ніж через SWIFT. Поповнення вашої карти – безкоштовно. Відправлення платежів буде проходити за тарифами банку-відправника. Переглянути реквізити можливо в меню "Способи поповнення" – "За реквізитами з-за кордону" – обрати валюту євро – "У межах Європи", – розповіли у Monobank.

Як повідомляв OBOZ.UA, раніше ж державний ПриватБанк розірвав договір з українцем, який перебуває за кордоном, і звинуватив його в шахрайстві. Це сталося після того, як на його карту протягом кількох днів надійшла низка перекладів від різних людей – як стверджує сам клієнт, його друзів та сім'ї. При цьому гроші, за його словами, не були оплатою. Наприклад, надані послуги – це була нормальна допомога для оплати його потреб. У самому банку зазначають, що працюють у рамках чинного законодавства.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Чи не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом