1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Що змінюється з 1 липня: кому додадуть пенсії, що буде з тарифом на світло і цінами на продукти
Що змінюється з 1 липня: кому додадуть пенсії, що буде з тарифом на світло і цінами на продукти

Що змінюється з 1 липня: кому додадуть пенсії, що буде з тарифом на світло і цінами на продукти

Підвищення пенсій з 1 липня, а також прогнози: що буде з тарифом на світло і як вплинуть блекаути на ціни на продукти - Главред опитав експертів.

Кому додадуть пенсії з 1 липня 2024 року?

З 1 липня перерахунку пенсій у бік збільшення варто очікувати ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС і тим, хто отримує мінімальну пенсію за повного необхідного страхового стажу в 35 років, - розповів в ексклюзивному коментарі "Главреду" кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

"У липні перерахують пенсії чорнобильцям і тим, хто отримує при досягненні 65 років мінімальну пенсію, маючи при цьому повний страховий стаж. Для чоловіків це 35 років, а для жінок 30 років стажу. При цьому розмір мінімальної пенсії збільшиться з 2840 грн до 3200 грн", - сказав він.

Щодо інших категорій населення, то, як розповів "Главреду" Іван Хомич, керуючий адвокат "Адвокатського бюро Івана Хомича", у попередні роки з 1 липня зростали пенсії для осіб, які втратили працездатність, - через збільшення прожиткового мінімуму. Але з 2022 року такі збільшення не відбувалися. І 2024 рік винятком не став.

"Попередні роки щорічно з 1 липня збільшувався прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, у зв'язку з цим здійснювалися перерахунки пенсій, а саме таких складових, як: доплати, надбавки, підвищення та інші виплати, які прив'язані до розміру прожиткового мінімуму. У результаті чого пенсії зростали. Водночас із 2022 року законами України про державний бюджет на відповідний рік прожитковий мінімум 1 липня не підвищується. Не став винятком і 2024 рік. Тому збільшення розміру пенсій на основі цього фактора не очікується", - сказав він.

Коли підвищать ціну на електроенергію?

Підняття тарифу на рахунок на початку літа призвело до зростання цін на ринку енергетики. А це, своєю чергою, може стати підставою для влади України обґрунтуванням для нового підвищення тарифів, розповів "Главреду" кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

"З 1-го червня було піднято тариф на електроенергію для населення на 64 %. Влада пояснює таке різке підняття тарифу необхідністю відновлення енергетики після російських ударів і зростанням вартості електроенергії на ринку. Цікаво, що ціни на енергоринку зросли напередодні підняття тарифів. А після підняття тарифів, вони зросли ще більше. Якщо в травні максимальна ціна електроенергії становила 7,5 грн за кВт, то в червні ціна вже сягнула 9,0 грн за кВт. Тобто підняття тарифів призвело до зростання цін на ринку. У цьому немає нічого дивного, адже енергокомпанії отримують тепер більше грошей, а отже можуть платити за електроенергію більше. Очевидно, що зростання цін на ринку може слугувати для влади обґрунтуванням нового підвищення тарифів", - сказав він.

Як каже Хмелевський, оскільки новий тариф на світло для населення Кабмін встановив на період із 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року.

"Крім того, ворог продовжує завдавати ударів по енергосистемі України, а отже, на відновлення потрібні все більше коштів. Проте, варто зазначити, що новий тариф на електроенергію було встановлено на період з 1 червня 2024 року до 30 квітня 2025 року Тому навряд чи влада піде на підвищення тарифів до цієї дати. Підняття тарифів викликало негативну реакцію в суспільстві та призводить до посилення інфляції. Влада не зацікавлена у збільшенні соціальної напруженості в суспільстві, це також є причиною, чому новий етап підвищення тарифів відбудеться не раніше весни 2025 року", - підсумував він.

Чи подорожчають через відключення світла найважливіші продукти?

Оскільки для підприємств ціни на електроенергію зростали помітно більш плавно, ніж для населення, то частину зростання виробники продуктів напевно встигли компенсувати цінами на готову продукцію, вважає Олександр Хмелевський.

"Після підвищення тарифів для населення, спостерігається зростання цін на електроенергію для підприємств. Подекуди ціни сягають 9-10 грн за кіловат. Середня ціна становить близько 7 грн за кіловат. Однак, для підприємств ціни на електроенергію зростали поступово, а не різко, як для населення. А отже, частина зростання цін на електроенергію вже закладена в цінах підприємств на готову продукцію. Проте підвищення тарифів дало новий поштовх зростанню цін на енергоринку", - сказав він.

Як каже Хмелевський, у міру того, як наближатиметься опалювальний сезон 2024/2025, зростатиме дефіцит електрики в Україні, і, відповідно, вимкнення світла будуть частішими і тривалішими. Що вже потягне за собою і зростання цін на собівартість виготовлення продукції, і зростання цін на готові продукти.

"Ба більше, ціни зростатимуть і надалі. Черговий стрибок цін очікується восени. З наближенням опалювального сезону дефіцит електроенергії зростатиме, відповідно зростатимуть і ціни. Також негативний вплив на виробництво мають постійні відключення електроенергії. Далеко не всі підприємства можуть переходити на альтернативні джерела живлення під час відключень. У результаті збільшуються простої, виходить з ладу обладнання, псується сировина і готова продукція. Усе це призводить до збільшення собівартості продукції, а отже й до зростання цін на готову продукцію", - сказав він.

Як прогнозує Хмелевський, до осені 2024 року ціни на споживчі товари зростуть приблизно на 10%, ціни на борошно і крупи - на 15-20%, ціни на м'ясо-молочну продукцію, цукор і солодощі - на 10-15%.

"Виходячи з нинішньої ситуації в енергетиці, вже до осені ціни на споживчі товари в середньому зростуть на 10%. Після підвищення тарифів для населення, спостерігається зростання цін на електроенергію для підприємств. Подекуди ціни сягають 9-10 грн за кВт. Ціни на борошно і крупи можуть зрости на 15-20 %. На 10-15% можуть зрости ціни на м'ясо-молочну продукцію, цукор і солодощі", - підсумував він.

Хто такий Олександр Хмелевський?

Олександр Дмитрович Хмелевський - незалежний експерт з питань економіки.

Закінчив Київський Національний Університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю "політична економія".

Має науковий ступінь кандидата економічних наук, здобутий у стінах Інституту економіки НАН України.

Вас може зацікавити таке:

Источник материала
Поделиться сюжетом