1 июля, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Китаї пройшов випробування літак на батарейках
У Китаї пройшов випробування літак на батарейках

У Китаї пройшов випробування літак на батарейках

Екологічно чистий авіалайнер зможе долати відстань до 3000 км.

Китайська компанія CATL провела успішні випробування чотиритонного літака з акумуляторами надвисокої щільності власного виробництва. У 2028 році вона планує запустити в експлуатацію важчу версію електролітака з дальністю польоту 2000-3000 км. Про це повідомляє ChinaDaily.

CATL – світовий лідер у виробництві акумуляторів для електромобілів: їй належить 37 % цього ринку. Майже всі великі виробники електромобілів, від Ford до Tesla, використовують батареї цієї компанії.

Свій «конденсаторний акумулятор» промисловий гігант анонсував у квітні 2023 року. Його енергомісткість становить 500 Вт-год/кг – майже вдвічі більше за аналоги. Місткість звичайного свинцево-кислотного автомобільного акумулятора – понад 50 Вт-год/кг, літій-іонного акумулятора для електромобілів – до 265 Вт-год/кг. За словами виробника, нова батарея була розроблена з урахуванням безпеки та ваги – спеціально для авіації, щоб збільшити дальність польотів екологічно чистих літаків.

Зараз CATL працює в партнерстві з китайською державною авіакомпанією. Найближча мета – електролітак вагою 8 тонн для польотів на 2000-3000 км. Він набагато легший, ніж Boeing 737 (31 тонна) або Airbus A320 (41 тонна). Найімовірніше, виробник орієнтується на канадський Learjet 70/75, який важить трохи більш як 7 тонн і може перевозити 9 пасажирів.

Заявлені показники дальності набагато вищі, ніж у наявних літаків на акумуляторах. Навіть найсміливіші футуристичні концепти авіалайнерів на батарейках (Elysian E9X) розраховані не більше ніж на 1000 км.

Якщо CATL зможе реалізувати свої плани, це стане справжнім проривом. Але спочатку нові акумулятори мають пройти не одне випробування на безпеку: що більше енергії з розрахунку на вагу несе будь-яка батарея, то вищою є ймовірність перегріву і то більш руйнівними будуть наслідки, якщо щось піде не так.

Источник материала
Поделиться сюжетом