У ЗСУ є успіхи на Харківщині і Луганщині, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW
У ЗСУ є успіхи на Харківщині і Луганщині, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW

У ЗСУ є успіхи на Харківщині і Луганщині, окупанти не припиняють штурмів на Донеччині: аналіз ISW

Українські сили досягли успіхів на півночі Харківської області, де ситуація наразі стабільна. Захисники також повернули втрачені позиції на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна. 

Водночас російські війська просунулися на східній частині Часового Яру в Донеччині. Такі дані містяться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Збройні сили України нещодавно відновили позиції на півночі Харківської області під час бойових дій 28 червня. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 червня, свідчать про нещодавнє просування українських сил у центрі Вовчанська вздовж вулиці Героїв Чорнобиля.

Командир українського батальйону безпілотників, що діє на Харківському напрямку, 28 червня повідомив, що ситуація на півночі Харківської області стабілізувалася, і російські сили не досягли значного прогресу з 12 червня.

26 червня українське джерело заявило, що російські війська могли втратити майже всю 83-тю повітряно-десантну бригаду (ВДВ) на Харківському напрямку через значні втрати та відмову особового складу воювати, хоча ISW вважає це твердження перебільшеним. Аналітики зазначають, що підрозділи російської 83-ї бригади ВДВ на Харківському напрямку, ймовірно, зазнали значних втрат, які зробили їх неефективними у бою, але бригада навряд чи була повністю знищена.

Сили оборони України також нещодавно відновили втрачені позиції на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 червня, показують, що ЗСУ нещодавно повернули втрачені позиції на південь від Кремінної та на схід від села Тернове.

Російська армія продовжувала наступальні операції: на північний схід від Куп'янська в районі Синьківки; на схід від Куп'янська в районі Петропавлівки; на південний схід від Куп'янська в районі Степової Новоселівки, Стельмахівки та Піщаного; на північний захід від Сватового в районі Кругляківки; на захід від Сватового в районі Андріївки; на південний захід від Сватового в районі Невського, Макіївки та Копанки; на північний захід від Кремінної в районі Греківки; на захід від Кремінної в районі Торського та Тернового; на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісу 27 і 28 червня.

Російські війська 28 червня провели посилені наступальні операції на Сіверському напрямку, проте підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не зафіксовано. 

Російські війська атакували: на північний схід від Сіверська в районі Білогорівки; на схід Сіверська в районі Верхньокам'янського; на південний схід від Сіверська в районі Спірного, Івано-Дар'ївки та Виїмки; на південь від Сіверська в районі Роздолівки 27 та 28 червня.

Російські війська нещодавно просунулися в східній частині Часового Яру, що свідчить про їх активність у місті. Геолокаційні кадри, опубліковані 28 червня, показують, що російські сили просунулися на захід до бетонного заводу в мікрорайоні Канал, на самому сході Часового Яру.

Прес-секретар української групи військ "Хортиця" підполковник Назар Волошин 27 червня неодноразово заявляв, що українські сили або витіснили всі російські сили з мікрорайону Канал, або витіснили більшу частину, залишивши лише обмежені ізольовані російські групи.

27 і 28 червня російські війська продовжували наступальні операції в районі Часового Яру, зокрема в мікрорайонах Новий та Канал (східна частина Часового Яру), Іванівському (східна частина Часового Яру) та Кліщіївці (південно-східна частина Часового Яру).

28 червня російські сили продовжили наступальні дії на Торецькому напрямку, хоча підтверджених змін лінії фронту не відбулося. Російські блогери стверджують, що 28 червня війська РФ закріпилися на околиці Нью-Йорка і досягли успіхів у районі Залізного та Південного.

27 червня російський військовий кореспондент заявив, що російські війська знаходяться за 1,5 км від Торецька, хоча наразі ISW оцінює, що російські війська перебувають більш ніж за три кілометри від міста. Російські війська також продовжили наступ під Торецьком та на схід від Торецька в районі Дружби та Північного 27 та 28 червня.

У звіті ISW зазначається, що 28 червня окупанти продовжили наступальні операції на захід від Авдіївки, проте підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російські війська вели наступальні дії на північний захід від Авдіївки в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Прогресу, Євгенівки та Новоселівки Першої; на захід від Авдіївки в районах Уманського та Яснобродівки; та на південний захід від Авдіївки в районі Карлівки 27 і 28 червня.

28 червня війська РФ продовжили наступальні операції на захід та південний захід від Донецька, але підтверджених змін лінії фронту не було. 27 і 28 червня російські війська вели наступальні операції на захід від Донецька в районах Красногорівки та Георгіївки, а також на південний захід від Донецька в районах Парасковіївки, Костянтинівки та Водяного.

Аналітики зазначили, що 28 червня російські війська не проводили наземних операцій у районі кордону Донецької та Запорізької областей

Також повідомляється, що російські війська продовжили наземні атаки на заході Запорізької області в районі Малої Токмачки (на північний схід від Роботино), але змін на лінії фронту не відбулося.

Також минулої доби тривали бої на лівому березі Херсонської області, зокрема в районах Кринок і Антонівського мосту, але підтверджених змін лінії фронту не зафіксовано.

Раніше повідомлялося, що російські окупаційні війська кидають "Шторм V" на штурми Часового Яру і намагаються обійти його з флангів. Українські захисники заявляють про критично важку ситуацію.

Нагадаємо, про те, що російських військових заблокували на Агрегатному заводі у Вовчанську, російські пропагандисти почали лементувати ще орієнтовно 15 червня. На той час, згідно з повідомленнями, з моменту блокування минуло вже два дні.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом