Був одним із топкандидатів на F-16: дружина й донька українського пілота відвідали авіабазу в США. Фото
Був одним із топкандидатів на F-16: дружина й донька українського пілота відвідали авіабазу в США. Фото

Був одним із топкандидатів на F-16: дружина й донька українського пілота відвідали авіабазу в США. Фото

У Колумбусі (штат Міссісіпі) авіабазу ВПС США відвідали дружина та дочка загиблого українського льотчика Владислава Савельєва (позивний NOMAD). Любов і маленька Кіра зустрілися з американським полковником Джастіном Гривом, командиром авіабази.

Владислав Савельєв героїчно загинув рік тому, у червні 2023-го. Він ударив американськими бомбами й ракетами по ворогу зі свого МіГ-29, проте літак уразила російська ракета. Про це 30 червня розповів у Telegram командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

Саме на авіабазі в Колумбусі майор Савельєв ще до повномасштабного вторгнення проходив курс льотної підготовки на МіГ-29. В Україні він був одним із топ-кандидатів серед пілотів для тренувань на F-16.

Рідний брат Владислава – також льотчик і літатиме на винищувачі F-16, повідомив Олещук.

На згадку про NOMAD на меморіалі слави у США, поруч із героями-американцями, викарбувано ім'я пілота Повітряних сил Збройних сил України.

"Попросив Любов подякувати партнерам за потужну підтримку та передати Джастіну Гріву коін командувача Повітряних Сил. Також підписав на згадку наш "календар війни" за 2024 рік. На його сторінках – побратими Владислава Савєльєва, а також техніка і люди, які щодня і щоночі тримають українське небо та б’ють окупанта на землі!" – написав Олещук.

Додамо: NOMAD було лише 26 років. Він із сім'ї військовослужбовців, із дитинства мріяв сісти за штурвал літака. Після закінчення гімназії №9 у Кропивницькому вступив до Харківського національного університету Повітряних сил.

Старший льотчик авіаційної ланки майор Владислав Савельєв здійснив останній політ 2 червня 2023 року в районі Покровська Донецької області.

Як раніше повідомляв OBOZ.UA, Закарпаття втратило ще одного Героя війни. Від отриманих поранень у шпиталі помер 39-річний Василь Ігнатюк із села Верхнє Водяне на Рахівщині.

Тільки перевірена інформація в нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та у Viber. Не ведіться на фейки!

Источник материала
Поделиться сюжетом